Προσφυγικό /Κατηγορούμενοι επειδή διέσωσαν ανθρώπους στη Λέσβο
Nα σταματήσει η ποινικοποίηση των ακτιβιστών διασωστών ζητάει η Human Rights Watch (HRW) με φόντο την επικείμενη δίκη στις 18 Νοεμβρίου του Emergency Response Center International (ERCI), μιας ΜΚΟ έρευνας και διάσωσης που λειτουργούσε στη Λέσβο από το 2016 έως το 2018, όταν και συνελήφθησαν τα μέλη της με βαριές κατηγορίες, από κατασκοπεία μέχρι ξέπλυμα χρήματος.
Η δίωξη και η έρευνα έχουν περιγραφεί από έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου ως «η μεγαλύτερη υπόθεση ποινικοποίησης αλληλεγγύης στην Ευρώπη μέχρι τώρα» αναφέρει η HRW, η οποία ανέλυσε την υπόθεση εναντίον 2 εκ των 24 κατηγορουμένων ακτιβιστών της Σάρας Μαρντίνο και του Σον Μπάιντερ.
Η Μαρντίνι, Σύρια πρόσφυγας, και ο Μπάιντερ, Γερμανός υπήκοος και γιος Βιετναμέζου πρόσφυγα, ξεκίνησαν το εθελοντικό τους έργο έρευνας και διάσωσης στο νησί της Λέσβου το 2017. Η Σ. Μαρτίνι, μάλιστα, είχε γίνει γνωστή καθώς και η ίδια είχε κάνει το ίδιο επικίνδυνο ταξίδι με βάρκα από τις ακτές της Τουρκίας προς την Ελλάδα 2015. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού, η μηχανή της βάρκας σταμάτησε να λειτουργεί και εκείνη και η μικρότερη αδελφή της, που κατόπιν συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016 και το 2020 με την Ομάδα των Προσφύγων, έσωσαν τους άλλους επιβαίνοντες κολυμπώντας και ρυμουλκώντας με τα χέρια τη βάρκα μέχρι τη Λέσβο.
«Η κατάχρηση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης από τις ελληνικές αρχές για να παρενοχλήσει αυτούς τους ανθρωπιστικούς διασώστες φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει μελλοντικές προσπάθειες διάσωσης, οι οποίες θα θέσουν μόνο ζωές σε κίνδυνο» δήλωσε ο Μπιλ Βαν Έσβελντ, συνεργάτης διευθυντής για τα δικαιώματα των παιδιών στη HRW. «Η ολισθηρή έρευνα και οι παράλογες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας, εναντίον ανθρώπων που ασχολούνται με σωτήρια εργασία μυρίζει δίωξη με πολιτικά κίνητρα» πρόσθεσε.
Στην ανακοίνωσή της, η οργάνωση υπενθυμίζει επιστολή ευρωβουλευτών για την αποφυλάκιση των ακτιβιστών οι οποίοι είχαν προφυλακιστεί, ενώ αναφέρει και την παρέμβαση της επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντ. Μιγιάτοβιτς τον περασμένο Σεπτέμβριο σχετικά με τους νέους κανόνες για το μητρώο των ΜΚΟ στην Ελλάδα.