Μυτιλήνη: Το μήνυμα δεν στάλθηκε...
Κατώτερη των προσδοκιών αποδείχθηκε η σημερινή συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς. Αν και τελικά ο καιρός ήταν σύμμαχος - η βροχή είχε σταματήσει από νωρίς το πρωί - η συμμετοχή του κόσμου δεν είναι η αναμενόμενη. Ασφαλώς δεν μπορεί να υπάρξει καμία σύγκριση με την προηγούμενη συγκέντρωση για το μεταναστευτικό και τις δομές στο νησί μας. Αξίζει να τονιστεί ότι η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη "επένδυσε" στη σημερινή συγκέντρωση καθώς όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας κινητοποιήθηκε και μάλιστα έκλεισαν όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας από τις 11 το πρωί. Υπήρχαν ακόμη και δρομολόγιο του ΚΤΕΛ από τα χωριά της Λέσβου προς την Μυτιλήνη.
Επίσης να τονιστεί ότι ένα ποσοστό γύρω στο 40% των επιχειρήσεων της Μυτιλήνης δεν πειθάρχησε στην απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου και τουλάχιστον την ώρα της συγκέντρωσης ήταν κλειστά.
Συμμετοχή στη κινητοποίηση είχε δηλώσει πλήθος φορέων και οργανώσεων, Ενδεικτικά αναφέρουμε Δήμος Δυτικής Λέσβου, ΑΔΕΔΥ, ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου, Εμπορικοί Σύλλογοι Καλλονής και Πλωμαρίου, Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, Σύλλογος ΟΤΑ Λέσβου, Σύλλογος Εργαζομένων ΔΕΥΑΛ, Συνδικάτο Οικοδόμων, Κυνηγετικοί Σύλλογοι Μυτιλήνης και Καλλονής, Συνύπαρξη στο Αιγαίο κτλ
Επίσης η ΟΛΣΑ και δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και η Βουλευτής Λέσβου ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.
Η κατώτερη των προσδοκιών συμμετοχή μπορεί να εξηγηθεί με δύο προσεγγίσεις: α) ο διαφορετικός αριθμός μεταναστών - προσφύγων που είναι σήμερα στη Λέσβο και β) η Κυβέρνηση έχει αποφύγει τη δημιουργία έντασης με την αποστολή και πάλι δυνάμεων καταστολής.
Εντύπωση προκάλεσε η τεράστια ελληνική σημαία που ήταν κοντά στο σημείο της ομιλίας.
Η συγκέντρωση ξεκίνησε με το καλέσμα στο βήμα του κεντρικού ομιλητή, του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη από την Αντιπεριφερειάρχη Αναστασία Αντωνέλλη. "Ο Περιφερειάρχης δεν ενέδωσε σε πιέσεις, δεν γονάτισε" είπε χαρακτηριστικά η κα Αντωνέλλη.
Στην ομιλία του ο κ. Μουτζούρης ανέφερε ότι δεν είναι μια πολιτική συγκέντρωση αλλά μια συγκέντρωση καρδιάς. "Με χαιρέτησαν και με ασπάστηκαν άτομα που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους" τόνισε ο κ. Μουτζούρης.
Ο Περιφέρειας αναφέρθηκε στην επέτειο δύο ετών από την "εισβολή των ΜΑΤ" στη Λέσβο για να επιβάλλουν τη νέα δομή μεταναστών. Κάνοντας αναδρομή για το τι ίσχυε πριν δύο χρόνια στο νησί μας ο Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό "λαθρομεταναστών" (χρησιμοποίησε αυτή τη λέξη αποδεχόμενος διόρθωση από το πλήθος ενώ αρχικά είχε αναφέρει "μετάναστες") . "Η Κυβέρνηση πήρε το μήνυμα της τότε συγκέντρωσης και είχαμε μείωση των φιλοξενούμενων μεταναστών σε Λέσβο και Χίο" τόνισε ο Περιφερειάρχης. Αναρωτήθηκε γιατί να έχουμε μεγάλες δομές αφού έχουν σφραγιστεί τα σύνορά μας; Η εξήγηση - κατά τον κ. Μουτζούρη - είναι ότι θέλουν να γεμίσουν τα νησιά μας από μετανάστες που θα έρθουν από άλλες περιοχές και χώρες. "Θέλουμε τα νησιά μας να μείνουν ελληνικά και όχι υβριδικά" είπε ο Περιφερειάρχης.
Αποδέχτηκε την ανάγκη να υπάρχει ένα κέντρο καταγραφής σε γυμνό μέρος και όχι στη Βάστρια που είναι ένα ξέφωτο μέσα στο δάσος. "Διεκδικούμε ένα κέντρο μέσα σε γυμνό τοπίο και όχι επεκτάσιμο" τόνισε και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Λαμπεντούζας.
Η Περιφέρεια θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ήδη σε συνεργασία με νομικούς ετοιμάζει ασφαλιστικά μέτρα για να μην προχωρήσει η νέα δομή.
Ακολούθησε χαιρετισμός εκ μέρους του Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου. Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου θέλησε να εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς ήταν ομόφωνη η απόφαση για συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο.
Από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λέσβου χαιρετισμό απηύθυνε η Δημοτική Σύμβουλος Εριφύλη Γιαννάκα. "Η Λέσβος δεν μπορεί να δεχθεί τίποτα περισσότερο από ένα μικρό κέντρο καταγραφής εκτός αστικού ιστού" ανέφερε στην ομιλία της και κατέληξε με αναφορά στο ενδεχόμενο μετεγκατάστασης μεταναστών από την ηπειρωτική χώρα στα νησιά. Επίσης τόνισε τον κίνδυνο για πυρκαγιά στο δάσος από τη μετακίνηση μεταναστών εφόσον γίνει πράξη η δομή στη Βάστρια.
Από την ΑΔΕΔΥ Λέσβου ο κ. Γιώργος Αλεξίου ανέφερε ότι το νησί της Λέσβου για χρόνια σηκώνει ένας βάρος που πλέον δεν αντέχει. "Ζητάμε το αυτονόητο, ένα κέντρο καταγραφής" κατέληξε ο κ. Αλεξίου.
To λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Ζαφειρίου εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Λέσβου. "Η απάντηση στην ΕΕ ήταν, είναι και θα είναι καμία δομή στα νησιά μας, καμία φυλακή". Έστρεψε τα πυρά του και στις δύο Κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. για την διαχείριση του μεταναστευτικού. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο πόσο γρήγορα η Κυβέρνηση βρήκε τα 176 εκατ. ευρώ για τη νέα δομή!
Τέλος εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ο κ. Στρατής Κόμβος αναφέρθηκε στην ανάγκη απεγκλωβισμού των μεταναστών - προσφυγών από το νησί μας. "Οι αγρότες έχουν κάθε λόγο να μην θέλουν μια δομή που είναι μέσα στο σπίτι μας" τόνισε ο κ. Κόμβος αναφερόμενος στη θέση που θα γίνει η νέα δομή στη Βάστρια καθώς είναι μέσα στο δάσος και κοντά σε αγροτικές περιοχές.
up date η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας:
Ν.Δ. για τη χαμηλή συμμετοχή στα συλλαλητήρια: οι νησιώτες γύρισαν την πλάτη στη διχαστική πολιτική
και η απάντηση από το ΚΚΕ και δήλωση Μ. Κομνηνάκα
ΚΚΕ προς Ν.Δ. : κακό του κεφαλιού σας αν δεν πήρατε το μάθημά σας και σήμερα
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες :
( σε υψηλή ανάλυση)