Ασυνόδευτα παιδιά κέντρου προσφύγων μεταναστών Μόριας. Ακούει κανείς;
Τα μέλη της «Συνύπαρξης» προσδοκώντας στην ευαισθησία και στα ανθρωπιστικά αισθήματα των πολιτών, κυρίως όμως απευθυνόμενα στις αρμόδιες Αρχές, επανέρχονται στο ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών, που διαβιούν φυλακισμένα στο κέντρο προσφύγων και μεταναστών της Μόριας.
Δεκάδες παιδιά ηλικίας μεταξύ 11 – 17 ετών, στη συντριπτική πλειοψηφία τους αγόρια ( σήμερα είναι γύρω στα 130), παραμένουν έγκλειστα (24 ώρες το 24ωρο) σε δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Κέντρου της Μόριας , που προσιδιάζουν περισσότερο σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Κάποια από αυτά βρίσκονται εκεί από τον Απρίλη και περίπου 40 από τον Μάιο.
Όσο κι αν κατανοεί κανείς τους λόγους που η νομοθεσία μας και οι διεθνείς συνθήκες επιβάλλουν για την προστασία τους (από κάθε είδους εκμετάλλευση, τράφικινγ κλπ) τον εγκλεισμό των ασυνόδευτων παιδιών, η παρατεταμένη παραμονή εκεί δημιουργεί συνθήκες διαβίωσης πραγματικά αφόρητες. Τα παιδιά καθώς αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν καμία προοπτική, παρουσιάζουν κακή ψυχολογία και αρνητισμό πολλά δε από αυτά βρίσκονται στα όρια της κατάθλιψης.
Θα ήταν πολύ περισσότερα, αν δεν βοηθούσαν οι οργανώσεις όπως η ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ, η ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ και η PRAXIS , που δημιούργησαν ξενώνες, όπου φιλοξενούν σε καθεστώς επιτήρησης μερικές δεκάδες παιδιών. Μολονότι τελευταία έχουν περιοριστεί οι μεταναστευτικές ροές, στις βάρκες που αποβιβάζονται σποραδικά πια στο νησί υπάρχουν πολλά ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία μετά την καταγραφή τους οδηγούνται στους ειδικούς χώρους του κέντρου της Μόριας, για αυτό και αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός τους.
Τα μέλη της «Συνύπαρξης» το τελευταίο τετράμηνο σε συνεννόηση και με άδεια των Αρχών διοργανώνουν τακτικές εβδομαδιαίες εξόδους κατά ομάδες ( των20 περίπου παιδιών κάθε φορά) δύο πρωινές για μπάνιο και τρείς απογευματινές για βόλτα, προσφέροντάς τα λίγες ώρες χαράς , ελευθερίας και κεράσματα που στερούνται . Όμως οι δράσεις αυτές είναι ανεπαρκείς, ανακουφίζουν κάπως, αλλά ελάχιστα συμβάλλουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων των παιδιών . Είναι πραγματικά λυπηρό, που ενώ τα παιδιά δείχνουν χαρούμενα και ανέμελα κατά τις εξόδους, μόλις επιστρέψουν στην Μόρια και κλείσουν πίσω τους οι σύρτες και οι κλειδαριές των θαλάμων , απομονώνονται, κλαίνε, συχνά δε προβαίνουν σε πράξεις βίας εκτονώνοντας τις εφηβικές τους ανησυχίες.
Δυστυχώς η Πολιτεία, που γνωρίζει τα προβλήματα των ασυνόδευτων αυτών παιδιών, αποφεύγει να δώσει άμεση λύση.
Τα μέλη της «Συνύπαρξης» απευθύνουν έκκληση στις Αρχές, στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, σε κάθε αρμόδιο φορέα, να συντονίσουν τις ενέργειές τους, ώστε να βρεθεί ΑΜΕΣΑ, ΤΩΡΑ, λύση για τα ασυνόδευτα παιδιά, με πρώτο βήμα την απομάκρυνσή τους απ το κέντρο προσφύγων - μεταναστών της Μόριας.
Σε ό, τι αφορά την τοπική κοινωνία, υπενθυμίζουν το πείραμα, πριν μερικά χρόνια με τον ξενώνα ανήλικων της Αγιάσου, όπου η παραμονή εκεί των παιδιών κανένα σοβαρό πρόβλημα δεν δημιούργησε, όταν δε ενηλικιώθηκαν μπόρεσαν να ενταχθούν ομαλά και να γίνουν χρήσιμοι στην κοινωνία, αποφεύγοντας να γίνουν αλήτες η «βαποράκια» σε όποιο τόπο κι αν έζησαν μετά. Ζητά λοιπόν η «Συνύπαρξη», από τους συμπολίτες μας, με αφορμή πρόσφατες αντιδράσεις σε κάποια χωριά, να δείξουν ανθρωπισμό στα ανήλικα ασυνόδευτα της Μόριας, κι από αυτούς που αδυνατούν η δεν επιθυμούν να τα συνδράμουν, έστω την κατανόηση και την ανοχή τους.