Αλλάζει η ζωή μας στη Μυτιλήνη σε λίγες μέρες - Κυκλοφοριακές αλλαγές μεγάλης διάρκειας φέρνει το έργο στη Λαγκάδα
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, οι κυκλοφοριακές αλλαγές στην περιοχή της Λαγκάδας και της οδού Βουρνάζων, ενόψει της έναρξης του έργου για την αντικατάσταση του αγωγού ομβρίων, τις επόμενες ημέρες.
Η συζήτηση είχε αρκετές εντάσεις και εκνευρισμό, κυρίως από την πλευρά των επαγγελματιών και των περιοίκων των οδών Αερ. Γιανναρέλλη και Βουρνάζων, που κατέκλυσαν από νωρίς την αίθουσα του Συμβουλίου, για να παρακολουθήσουν τη συζήτηση και να καταθέσουν τις απόψεις τους.
Κατά την συζήτηση, δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν, ούτε δημοτικό σύμβουλο, ούτε και θιγόμενο επαγγελματία, η αναγκαιότητα του έργου. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ κάποιοι εστίασαν στο γεγονός ότι η αρχική μελέτη του έργου έγινε τη δεκαετία του '90 με ελάχιστες επικαιροποιήσεις το 2011.
Στις εισηγήσεις τους, τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Αντώνης Γιαννάκης, όσο και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Παρ. Φυντανής, εξήγησαν στους παριστάμενους την αναγκαιότητα του έργου και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο υπόγειο του δρόμου. Ο Αντ. Γιαννάκης, επανέλαβε ότι έγινε προσπάθεια μέσω της κυκλοφοριακής μελέτης για την καλύτερη δυνατή λύση, τόσο για τους οδηγούς των αυτοκινήτων, όσο και για τους επαγγελματίες της περιοχής, ενώ τόνισε ότι το έργο είναι πρώτης προτεραιότητας για τη ΔΕΥΑΛ. Πολύ περισσότερο και από άλλα, που σχετίζονται με την αντικατάσταση σωλήνων αμιάντου σε διάφορες περιοχές της Λέσβου.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Ο Παρ. Φυντανής ανέλαβε να εξηγήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου που ξεκινά σε λίγες μέρες.
Το έργο ξεκινά από την Πλατεία Κυπρίων Πατριωτών στα ταξί και περνά από την οδό Βουρνάζων, Πλατεία Αλυσίδας και Αεροπόρου Γιανναρέλλη και θα εκτελείται σε ένα μόνο μέτωπο.
Οι φάσεις στις οποίες θα εκτελεστεί είναι:
Η πρώτη στην οδό Βουρνάζων, από την Πλατεία των ταξί έως την οδό Φιλικών. Η Βουρνάζων θα παραμείνει κλειστή κατά τη διάρκεια του έργου. Για την είσοδο στην πόλη της Μυτιλήνης, θα χρησιμοποιείται η Αεροπόρου Γιανναρέλλη και από εκεί στην Πλατεία Αλυσίδας η κυκλοφορία θα διοχετεύεται στην οδό Ερεσού, στην οδό Ήρινας και την οδό Ηλία Βενέζη.
Από την Πλατεία Αλυσίδας, η κίνηση θα μπορεί να διοχετευτεί στο Συνοικισμό μέσω των οδών που χρησιμοποιούνται και σήμερα.
Για την έξοδο από την πόλη, θα χρησιμοποιείται η «Αγίας Ειρήνης» και μέσω της οδού Φιλικών, η κίνηση θα διοχετεύεται στην Πλατεία Αλυσίδας και από εκεί στην οδό Ζωοδόχου Πηγής.
Eναλλακτικά θα χρησιμοποιηθεί και η οδός Αλκαίου. Από κει στον Πλάτανο και εν συνεχεία στην οδό Ζωοδόχου Πηγής.
Το δεύτερο μέτωπο του έργου, είναι η Πλατεία Αλυσίδας.
Όταν ξεκινήσουν οι εργασίες εκεί, θα πρέπει να έχει ήδη ολοκληρωθεί η οδός Βουρνάζων έως την οδό Φιλικών, ώστε να δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος αυτός.
Η έξοδος θα γίνεται αντί για την οδό Φιλικών, από την οδό Χαριλάου Τρικούπη και Θάνους, ενώ θα λειτουργεί κανονικά και η παράκαμψη της Αλκαίου.
Στην Πλατεία Αλυσίδας θα διατηρηθεί μία λωρίδα, η οποία θα διοχετεύει την κίνηση στην οδό Μυριβήλη και στο Συνοικισμό.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, κατά τον Παρ. Φυντανή, θα είναι όταν το έργο φτάσει στην είσοδο της Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Η Βουρνάζων πλέον θα έχει δοθεί στην κυκλοφορία, όμως η είσοδος στην πόλη θα γίνεται από την οδό «Κρητικά».
Στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη, μήκους 690 μέτρων, θα γίνει προσπάθεια να κλείνει μόνο το μέτωπο των εργασιών και όλος ο υπόλοιπος δρόμος να παραμένει ανοιχτός. Στο μέτωπο που θα είναι ανοιχτό, η κυκλοφορία θα γίνεται από παρακάμψεις, όπως η οδός Κρητικά, η πλατεία Αριστοτέλους, η οδός Παλαιολόγου, Βενιαμίν Λεσβίου και η οδός Πύρας.
Όταν οι εργασίες φτάσουν στο μέτωπο του Ποταμού, η κυκλοφορία θα εξυπηρετείται από τη Λαγκάδα.
Τα μέτωπα εργασιών θα είναι 80 έως 100 μέτρα κάθε φορά, ενώ θα εργάζονται συνεργεία, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν από τη δημοτική αρχή, σε δύο βάρδιες, έως τις 10 το βράδυ και εξετάζεται να μπει και τρίτη βάρδια, σε περίπτωση που βρεθούν αρχαιολογικά ευρήματα.
Το μήκος του σκάμματος θα είναι περίπου 7 - 8 μέτρα κάθε φορά. Όπως αναφέρθηκε, όμως, δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί λωρίδα κυκλοφορίας, ακόμη και σε έναν φαρδύ δρόμο όπως είναι η Βουρνάζων, επειδή θα γίνονται εργασίες από ρείθρο σε ρείθρο, για τις συνδέσεις με το δίκτυο του Βιολογικού.
Όλες αυτές οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν για τα μικρά οχήματα, αφού τα μεγάλα και τα φορτηγά θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά τη Βόρεια Παράκαμψη, ενώ τα μεγάλα οχήματα έως 5 τόνους θα μπορούν να χρησιμοποιούν και την παράκαμψη των Αλυφαντών.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Ακολούθησαν δεκάδες ερωτήσεις, τόσο από περιοίκους, όσο και από δημοτικούς συμβούλους, που ζητούσαν διευκρινήσεις για την αναγκαιότητα του έργου, για το χρόνο εκτέλεσης, για τις αρχαιολογικές ανασκαφές, το χρόνο σύνταξης της μελέτης κ.λπ.
Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες και ένα από τα κύρια επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν οι κάτοικοι της περιοχής και οι καταστηματάρχες, ήταν η πιθανή εμπλοκή του έργου λόγω εύρεσης αρχαιοτήτων. Όπως αναφέρθηκε, ειδικά στην οδό Βουρνάζων, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να βρεθούν αρχαία, γεγονός που θα καθυστερήσει το έργο και θα κρατήσει κλειστή την αρτηρία της Βουρνάζων όλο το καλοκαίρι, ίσως και περισσότερο.
Μεταξύ των ερωτημάτων που τέθηκαν, ήταν για το αν υπάρχει πιθανότητα ή τρόπος να αποζημιωθούν με κάποιο τρόπο οι επιχειρηματίες για τις απώλειες εισοδήματος το διάστημα των εργασιών, ενώ παράλληλα ζητήθηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ο Δήμος να προχωρήσει σε απαλλαγή ή μεγάλη έκπτωση στα δημοτικά τέλη και τις άλλες εισφορές των επιχειρήσεων προς το Δήμο Λέσβου.
Απαντώντας τα στελέχη της ΔΕΥΑΛ και της δημοτικής αρχής στα ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων και των πολιτών, επισήμαναν ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το έργο να πραγματοποιηθεί στους μικρότερους δυνατούς χρόνους, ενώ ανέφεραν ότι σε περίπτωση που βρεθούν αρχαία, αν χρειαστεί θα μπει και τρίτη βάρδια. Τόνισαν δε, ότι υπάρχει καλή συνεργασία με τον Π. Τριανταφυλλίδη, τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων και διάθεση να συντομευθούν οι χρόνοι των εργασιών.
Όσον αφορά στις αποζημιώσεις, ο δήμαρχος ανέφερε ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον πολίτη ή επαγγελματία που αισθάνεται ότι θίγεται από το έργο, να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να διεκδικήσει τις νόμιμες αποζημιώσεις. Παράλληλα, επισήμανε ότι θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα το ενδεχόμενο της έκπτωσης στα δημοτικά τέλη για τα καταστήματα που θίγονται στο διάστημα των εργασιών.
Ο Αντ. Γιαννάκης, απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το διάστημα που ο εργολάβος θα βρίσκεται στην οδό Βουρνάζων, θα αποτελέσει την πρώτη σημαντική περίοδο του έργου. «Εκεί θα δοκιμαστούν οι αντοχές του και τα αντανακλαστικά της ΔΕΥΑΛ. Θα παρακολουθούμε πολύ στενά τις εργασίες, θα συνεργαζόμαστε με τον εργολάβο και τους μηχανικούς, θα υπάρξει στενή επαφή και με τους περιοίκους, ώστε να επιλύουμε το συντομότερο δυνατό τα προβλήματα που θα προκύπτουν.
πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ