Skip to main content
|

2 χρόνια φυλακή σε γιατρό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για το θάνατο της Σουζάνας Τοπούζη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

 

Αθώωση για δύο και μία ενοχή

- 4,5 χρόνια μετά τον θάνατο της 29χρονης το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης απάλλαξε από κάθε κατηγορία τους δύο από τους τρεις γιατρούς του Βοστάνειου που εμπλέκονταν στην υπόθεση, καταδικάζοντας το τρίτο στέλεχος

- Νέα διάσταση στην υπόθεση (αν και δεν επηρέασε το δικαστήριο) ως προς τα αίτια του θανάτου της άτυχης γυναίκας

 

2 χρόνια φυλακή επέβαλε  το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης σε γιατρό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, καταλογίζοντας ενοχή για θάνατο ασθενούς λόγω ιατρικού λάθους και συγκεκριμένα για την 29χρονη εγκυμονούσα Σουζάνα Τοπούζη - Κουμαρά, η οποία πέθανε το μεσημέρι της 8ης Απριλίου 2009 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βοστάνειου, μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας της. Στην ίδια δίκη, η έδρα αθώωσε τον εμπλεκόμενο στην υπόθεση μαιευτήρα Παναγιώτη Προβέτζα και την παθολόγο Μαρία Κουρόγλου, αναγνωρίζοντας ότι δεν ήταν αρμόδιοι να χειριστούν το πρόβλημα υγείας της 29χρονης (τότε) άτυχης γυναίκας.

Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται εδώ και δεκαετίες ποινή σε γιατρό του ΕΣΥ Λέσβου για το θάνατο ασθενούς από αμέλεια και μάλιστα η διετής φυλάκιση σχολιαζόταν από νομικούς κύκλους ως υψηλή, δεδομένου πως η έδρα αναγνώρισε στο κατηγορούμενο στέλεχος του Νοσοκομείου το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Αξίζει, μάλιστα, να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος που καταδικάστηκε, κατά την απολογία του ανέδειξε και μια άλλη διάσταση της υπόθεσης, η οποία έδειξε τουλάχιστον να προβληματίζει.

Μαραθώνια δίκη

Να θυμίσουμε ότι για την υπόθεση της Σουζάνας Κουμαρά είχαν απαγγελθεί πλημμεληματικές κατηγορίες κατά των τριών γιατρών του Βοστάνειου, καθώς ο κ. Προβέτζας ήταν ο μαιευτήρας που την παρακολουθούσε, η παθολόγος κ. Κουρόγλου ήταν εφημερεύουσα όταν η 29χρονη είχε απευθυνθεί στο Νοσοκομείο και νοσηλεύτηκε στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας, ενώ το τρίτο στέλεχος με ειδικότητα Πνευμονολογίας εξέτασε περαιτέρω την ασθενή υποεκτιμώντας (κατά το δικαστήριο) τη σοβαρότητα του προβλήματος που αντιμετώπιζε.

Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που είχε γίνει το 2009 απέδιδε ευθύνες στο στέλεχος που καταδικάστηκε και στην κ. Κουρόγλου, η οποία ωστόσο απαλλάχτηκε από κάθε κατηγορία. Η δίκη των τριών κατηγορούμενων γιατρών ήταν μαραθώνια, καθώς απασχόλησε το ακροατήριο επί 4 ημέρες και είχε συνολική διάρκεια 45 ώρες.

Από την κατάθεση του συζύγου, Μανώλη Κουμαρά  (φώτο) "ξαναζωντάνεψαν" οι τελευταίες μέρες της άτυχης γυναίκας, όταν από το βράδυ της Κυριακής 5 Απριλίου του 2009 άρχισε να αισθάνεται δυσφορία, με συνέπεια να ακολουθήσει ένα "πηγαινέλα" στο Βοστάνειο το οποίο κράτησε μέχρι την Τρίτη 7 Απριλίου. Εκείνη τη νύχτα η γυναίκα απευθύνθηκε για τελευταία φορά στο Νοσοκομείο, οπότε εισήχθη στη Μαιευτική κλινική και όταν το πρωί της Τετάρτης η μαιευτήρας γυναικολόγος που την εξέτασε ήταν η πρώτη που αντιλήφθηκε την κρισιμότητα της κατάστασης και δρομολόγησε άμεσα την εισαγωγή της στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, για την 29χρονη ήταν πλέον αργά καθώς εξέπνευσε λίγες ώρες αργότερα.

 

Δίκη για… γιατρούς

Για αρκετές ώρες το δικαστήριο αναλώθηκε σε ιατρικούς όρους προσπαθώντας να φωτίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις κρίσιμες ώρες μέχρι το θάνατό της 29χρονης.

Το πόρισμα της ιατροδικαστή που έκανε τη νεκροψία το 2009 αποδίδει το θάνατο σε πνευμονική εμβολή, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τα αίτια που την προκάλεσαν. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι πνευμονικές εμβολές προκαλούνται από φλεβικά θρομβοέμβολα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προέρχονται και από άλλες πηγές (αμνιακό υγρό, κατά τη διάρκεια του τοκετού).

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, στις μισές περίπου περιπτώσεις πνευμονικών εμβολών δεν εξηγούνται με σαφήνεια τα αίτια που τις προκάλεσαν. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση τώρα, ενώ τα αίτια της εμβολής αποδίδονταν σε πνευμονολογικό πρόβλημα (πνευμονία), η πλευρά του στελέχους του Βοστάνειου το οποίο καταδικάστηκε έδωσε μία νέα τροπή στην υπόθεση, επιχειρώντας να στοιχειοθετήσει ότι η πνευμονική εμβολή προκλήθηκε ως συνέπεια αποβολής που είχε υποστεί η 29χρονη εγκυμονούσα. Ο ισχυρισμός αυτός έχει βάση, καθώς μία μέρα πριν το θάνατό της η 29χρονη είχε αιμορραγία. Αξίζει, δε, να σημειώσουμε ότι από την πλευρά του στελέχους που καταδικάστηκε υπεβλήθη αίτημα στο δικαστήριο να κληθεί η ιατροδικαστής που έκανε τη νεκροτομή το 2009, αυτό όμως απερρίφθη από την έδρα δεδομένου πως στη δίκη ήδη υπήρχαν δύο ιατροδικαστές από την πλευρά των κατηγορουμένων, καθώς και δύο διευθυντές γιατροί από την Αθήνα.

Με άλλα λόγια, το στέλεχος που καταδικάστηκε ισχυρίστηκε ευθέως ότι η 29χρονη Σουζάνα Κουμαρά έπρεπε να αντιμετωπιστεί από την μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου & όχι από το πνευμονολογικό. Αναφέρθηκε επίσης το επιχείρημα, η υποχώρηση του πυρετού της άτυχης γυναίκας από 40 σε 36 βαθμούς με τη χορήγηση αντιπυρετικών, κάτι που δεν συμβαίνει στις περιπτώσεις πνευμονίας όπου απαιτούνται ισχυρότερα σκευάσματα τα οποία χορηγούνται ενδοφλέβια.

Η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση Προβέτζα και Κουρόγλου και την ενοχή του άλλου στελέχους με ποινή 3 ετών φυλάκισης. Τελικά το δικαστήριο αθώωσε τους δύο πρώτους, καθώς για τον μεν Παναγιώτη Προβέτζα ως μαιευτήρα γυναικολόγο που παρακολουθούσε την 29χρονη αναγνωρίστηκε ότι ενήργησε σωστά παραπέμποντας για περαιτέρω εξετάσεις την άτυχη γυναίκα, ενώ και η Μαρία Κουρόγλου ως παθολόγος που εφημέρευε ζήτησε τη συνδρομή Πνευμονολόγου, προκειμένου η 29χρονη να αντιμετωπιστεί από την πλέον εξειδικευμένη ιατρική ειδικότητα με βάση τα συμπτώματα που παρουσίαζε, δηλώνοντας ότι έχει δύσπνοια.

Δικηγόροι του Παναγιώτη Προβέτζα ήταν ο Άρης Ελευθερίου και ο Χάρης Πέτσικος (καθώς και ένας δικηγόρος εξ Αθηνών).

 Όπως τόνισε ο κ. Πέτσικος στα "Νέα της Λέσβου" «εκτός από την αθωότητα του Παναγιώτη Προβέτζα που απεδείχθη περίτρανα στο δικαστήριο, αυτό που αναδείχθηκε είναι ότι ο μαιευτήρας από την πρώτη στιγμή ενήργησε ως έπρεπε, παραπέμποντας την εγκυμονούσα για περαιτέρω εξετάσεις σύμφωνα με τα συμπτώματα που παρουσίαζε. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η οικογένεια του συζύγου της εκλιπούσας συνεχίζει να εμπιστεύεται τον ίδιο μαιευτήρα».

 Από την πλευρά του ο δικηγόρος της παθολόγου Μαρίας Κουρόγλου, Νίκος Βλουτέλλης, είπε ότι «ήταν μία δύσκολη δίκη με ιατρικές ορολογίες και πολύωρη διάρκεια, μέσω της οποίας ωστόσο καταφέραμε να αποδείξουμε την αθωότητα της πελάτισσάς μου, καταρρίπτοντας την ευθύνη που της απέδιδε ο διευθυντής - Πνευμονολόγος από την Αθήνα που διενήργησε την Ένορκη Διοικητική Εξέταση».

Να υπογραμμίσουμε ότι τα "Νέα της Λέσβου" δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν χθες με τον ντόπιο δικηγόρο (είχε διοριστεί και δεύτερος από την Αθήνα) του στελέχους του Νοσοκομείου που καταδικάστηκε, αν και από πλευράς τους ασκήθηκε έφεση.

 

Η πλευρά της οικογένειας Κουμαρά

Από την πλευρά της οικογένειας Κουμαρά είχαν διοριστεί οι δικηγόροι, Δημοσθένης Χατζηγιάννης και Πέλλα Ανδριώτου.

Όπως ανέφερε με δήλωσή του στην εφημερίδα μας ο κ. Χατζηγιάννης: «Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες προσωποποιούνται ευθύνες και παραλείψεις σε γιατρό του Νοσοκομείου, ο οποίος καταδικάζεται για το θάνατο ασθενούς. Για εμάς ωστόσο το ζήτημα δεν είναι η δικαίωση του συζύγου Μανώλη Κουμαρά που ήρθε μετά από 4 χρόνια, αλλά να ζούσε η Σουζάνα που τόσο πρόωρα αλλά και άδικα, όπως αποδείχθηκε, έφυγε από τη ζωή».

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η υπόθεση της Σουζάνας Κουμαρά έχει κριθεί και από την αστική Δικαιοσύνη, η οποία επιδίκασε αποζημίωση ύψους 312.000 ευρώ στον σύζυγο και καθώς από το Βοστάνειο δεν κατατέθηκε εμπρόθεσμα η Έφεση, η οικογένεια μπορεί να διεκδικήσει άμεσα το παραπάνω ποσό.

 

Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις