Η Σαντορίνη σε κρίσιμο σημείο: Καθηγητής προβλέπει αναπόφευκτη ηφαιστειακή έκρηξη
Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης, εμφανίζεται σχεδόν βέβαιος για την επικείμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη, εκφράζοντας την άποψη ότι η πιθανότητα για μεγάλο σεισμό αποκλείεται.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο καθηγητής εξηγεί ότι «οι σεισμολόγοι παρατήρησαν τη γεωμορφολογία της περιοχής και κατέγραψαν πολλούς κρατήρες στην επιφάνεια του σεισμικού ρήγματος. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι το ρήγμα αυτό σχετίζεται άμεσα με την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Η άνοδος της λάβας που δημιουργεί νέους κρατήρες είναι ένα από τα στοιχεία που συνδέουν αυτή την κατάσταση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα.»
Ο καθηγητής Ζεληλίδης εξηγεί τη διαδικασία ενεργοποίησης ενός ηφαιστείου, περιγράφοντας τα πέντε βασικά στάδια. «Σε κατάσταση αδράνειας λέμε ότι το ηφαίστειο “κοιμάται”. Όταν ξεκινούν αραιοί και μικρής έντασης σεισμοί, βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο. Στο τρίτο στάδιο παρατηρείται αύξηση της πυκνότητας και της έντασης των σεισμών, χωρίς όμως να συνδέονται με τεκτονικά γεγονότα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλους σεισμούς μεγέθους 6 ή 7 Ρίχτερ.»
Επιπλέον, ο καθηγητής σημειώνει ότι η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που συνδέεται πιθανότατα με το ηφαίστειο. «Αν δεν υπήρχαν επιπλέον στοιχεία, θα μπορούσαμε να μιλάμε για έναν τεκτονικό σεισμό. Ωστόσο, παρατηρούνται σημαντικές ενδείξεις, όπως η διεύρυνση του κρατήρα του Κολούμπου, η αύξηση της θερμοκρασίας και η θολερότητα στη Νέα Καμένη. Όλα αυτά συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι κατά 99% πρόκειται για ηφαιστειακή έξαρση, πιθανότατα στο Κολούμπο.»
Ο Αβραάμ Ζεληλίδης εκτιμά ότι το πιο αισιόδοξο σενάριο θα ήταν να συμβούν δύο ή τρεις σεισμοί γύρω στα 5,5 Ρίχτερ ώστε να εκτονωθεί η πίεση μέσα στο ηφαίστειο και να αποτραπούν περαιτέρω εξελίξεις.
Σχετικά με τη φύση της επικείμενης έκρηξης, ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι αυτή εξαρτάται από τη χημική σύσταση του ηφαιστείου. «Για μένα είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει έκρηξη. Εύχομαι να είναι ήπια, ώστε να εκτονωθούν οι πιέσεις χωρίς να προκληθούν σοβαρές επιπτώσεις. Ιδανικά, θα είχαμε ήσυχες ροές λάβας που δεν θα επηρεάσουν τον πληθυσμό.»
Τέλος, αναφέρει ότι το ενδεχόμενο επαναλαμβανόμενων φαινομένων, όπως εκείνων του 2011, δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά η παρακολούθηση της δραστηριότητας συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς