Editorial - Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013
Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013
Σε λίγες μέρες κάτι θα αλλάξει στη Μυτιλήνη στο θέμα της ανακύκλωσης σκουπιδιών. 300 κάδοι θα τοποθετηθούν (κυρίως στην πόλη της Μυτιλήνης) στα πλαίσια του προγράμματος ανακύκλωσης και της συνεργασίας του Δήμου με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ). Ο Δήμος έχει προμηθευτεί τους σχετικούς κάδους και το όχημα που θα συλλέγει τα ανακυκλώσιμα υλικά. Οι κάδοι και το όχημα είναι δωρεά της ΕΕΑΑ. Ασφαλώς και κανείς δεν κάνει «δώρα» τέτοιας αξίας αν δεν έχει να κερδίσει.
Στην Ελλάδα και ακόμη περισσότερο στη Λέσβο ίσως να αγνοούμε ότι η βιομηχανία ανακύκλωσης είναι η μόνη βιομηχανική δραστηριότητα που όχι μόνο δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση αλλά έχει και ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για την Ελλάδα η ανακύκλωση είναι επιτακτική ανάγκη επειδή δεν έχουμε πρώτες ύλες για τα πλαστικά (πετρέλαιο), το χαρτί (χαρτομάζα), το γυαλί και το μέταλλο (εκτός του βωξίτη).
Το μεγάλο στοίχημα για τη Μυτιλήνη είναι αν θα πετύχει η προσπάθεια ανακύκλωσης. Και η επιτυχία της δεν είναι θέμα του Δήμου αλλά είναι θέμα αποκλειστικά δικό μας. Έχουμε αποκτήσει «κουλτούρα» ανακύκλωσης; Θα μπούμε στη διαδικασία να διαχωρίζουμε τα σκουπίδια μας; Θα ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες και τις σημάνσεις που θα υπάρχουν στους κάδους;Επιφυλάξεις για το θέμα έχει και ο Δήμος Λέσβου και γι’ αυτό θα ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία τυπώνοντας ενημερωτικά φυλλάδια. Σημαντική θα είναι η προσφορά της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην ενημέρωση των μαθητών. Ας παραδεχτούμε ότι σε θέματα καθαριότητας δεν έχουμε και τόσο καλές συνήθειες. Πολλοί συμπολίτες μας έχουν απαράδεκτη συμπεριφορά και δεν μπορεί να λέμε ότι πάντα φταίει ο Δήμος. Όλος αυτός ο σχεδιασμός είναι μια σοβαρή προσπάθεια που αξίζει τη στήριξη και τη συμμετοχή όλων μας. (Το μόνο αρνητικό είναι ότι έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην πόλη της Μυτιλήνης και έχουν «ξεχαστεί» τα χωριά της Λέσβου) Ίσως κάποτε να φθάσουμε και εμείς να πληρώνουμε ανταποδοτικά τέλη ανάλογα με τον όγκο και το είδος των σκουπιδιών που ανακυκλώνουμε.
Αξίζει να δούμε μερικά στοιχεία σε επίπεδο Ε.Ε. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Eurostat για τη διαχείριση των απορριμμάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2009, ο μέσος κάτοικος της ΕΕ παράγει 513 κιλά σκουπίδια ετησίως. Στην Ελλάδα, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 478 κιλά. Η Δανία με 833 κιλά, η Κύπρος με 778 και η Ιρλανδία με 742 καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις και η Τσεχία με την Πολωνία με 316 κιλά τις τελευταίες.
Στην ΕΕ ανακυκλώνεται κατά μέσο όρο το 24% των αστικών στερεών αποβλήτων. Στην Ελλάδα το 82% οδηγείται στις χωματερές, ανακυκλώνεται το 17% και μόνο το 2% κομποστοποιείται. Πρωταθλήτριες στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση εμφανίζονται η Αυστρία (70%), η Γερμανία (66%), η Ολλανδία (60%) και το Βέλγιο (58%). Στον αντίποδα βρίσκουμε τη Βουλγαρία που στέλνει όλα τα απορρίμματα στις χωματερές και δεν πραγματοποιεί καμία ανακύκλωση, τη Ρουμανία με 99% στις χωματερές και 1% ανακύκλωση και τη Μάλτα, Λιθουανία, Τσεχία και Σλοβακία με ποσοστό ανακύκλωσης κάτω του 4%.
Η πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία θέτει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για το σύνολο των ανακυκλώσιμων (χαρτί, μέταλλα, γυαλί, πλαστικά) οι οποίοι είναι 50% ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, γι' αυτά τα υλικά, μέχρι το 2020. Για τα οργανικά προβλέπει υποχρεωτικά και γι' αυτά διαλογή στην πηγή.