Editorial - Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013
Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013
Στην Αθήνα χθες πραγματοποιήθηκε το 2ο αναπτυξιακό συνέδριο για την ΚΑΠ και στη Μυτιλήνη οι αγρότες – κτηνοτρόφοι αναστέναζαν στο γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δύο εικόνες άκρως αντιφατικές.
Δεκάδες αγρότες -κτηνοτρόφοι του νησιού μας και χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα δεν πληρώθηκαν την εξισωτική αποζημίωση (ενίσχυση αγροτών που ζουν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές όπως είναι όλη η Λέσβος). Με την εξισωτική εδώ και δύο χρόνια συμβαίνει πραγματικό μπάχαλο με τελικό σκοπό να μειωθεί στο ελάχιστο. Αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξάντλησε τους προηγούμενους μήνες όλη την αυστηρότητα στα δικαιολογητικά και έγιναν δεκάδες ενστάσεις τώρα ΔΕΝ τους πληρώνει γιατί δεν επαρκούν τα χρήματα!!! Ακούγεται εξοργιστικό αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα που κάποιοι προσπαθούν να τη «ντύσουν» με τεχνικούς όρους. Η πληρωμή πάντως έγινε με αξιοκρατικούς όρους αφού εφαρμόστηκαν κριτήρια που έχουν να κάνουν με το εισόδημα και το μέγεθος της εκμετάλλευσης. Δεν έχει νόημα να θυμίσουμε την υπόσχεση του Σαμαρά πριν ένα χρόνο ότι στην εξισωτική αποζημίωση δεν θα γίνει καμία περικοπή! Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς η Λέσβος χάνει πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ από τις περικοπές της εξισωτικής. Δεκάδες αγρότες- κτηνοτρόφοι «βομβάρδισαν» χθες το γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ και αποχωρούσαν γεμάτοι οργή και αγανάκτηση.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα στο συνέδριο για τη ΚΑΠ ακούστηκαν ωραία λόγια. «Tην ώρα που η οικονομική κρίση πλήττει την Ευρώπη, οι νέοι αγρότες, χάρη στις άμεσες ενισχύσεις, θα μπορούν να έχουν ένα “ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα”» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. / Την ποικιλομορφία και στα 100 προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, που διαθέτει η Ελλάδα, προτείνει στους Έλληνες αγρότες να επενδύσουν ο Επίτροπος Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσιόλος. / «Να κλείσουμε τα μάτια μας και να μεταφέρουμε νοερώς τη γεωργία μας στο 2020. Δηλαδή επτά χρόνια μετά. Τι θα θέλαμε να δούμε εάν ανοίγαμε τα μάτια μας το 2020; Τι θα θέλαμε; Πώς θα θέλαμε να δούμε την ελληνική γεωργία;Μερικές φράσεις θα είχαν όλο το περιεχόμενο αυτού του οράματος.. Ένα ζωντάνεμα της ελληνικής υπαίθρου που θα μείωνε την ανεργία αφ’ ενός εξασφαλίζοντας το μέλλον της γεωργίας, της υπαίθρου και κατ’ επέκταση της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.» Τσαυτάρη Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης / Και πολλά άλλα λόγια ακούστηκαν... Επίσης αναλύθηκε και ο νέος τρόπος επιδοτήσεων 2014-2019.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά κάποιοι σχεδιάζουν στα χαρτιά και κάποιοι υποφέρουν στη ζωή. Πως να σχεδιάσεις αν δεν ξέρεις την πραγματικότητα. Η γεωργία – κτηνοτροφία της Λέσβου τα τελευταία τρία χρόνια έχει υποστεί τεράστιες απώλειες και από τις επιδοτήσεις και από την αύξηση των λειτουργικών εξόδων. Δύο χρόνια σε αναμονή οι εγκρίσεις για Σχέδια Βελτίωσης , 18 μήνες αναμονή για Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία , μείωση εξισωτικής αποζημίωσης , προβλήματα με τα βοσκοτόπια , αναποτελεσματική δακοκτονία.
Η απόσταση που χωρίζει πλέον τη Λέσβο από την αίθουσα του συνεδρίου στην Αθήνα είναι τεράστια....