Skip to main content
|

Στη μνήμη του αιώνιου έφηβου Μάριου Ντουντούλα

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
1'
Λέξεις Κλειδιά :
Μάριος Ντουντούλας

Επιμέλεια αφιερώματος Πάνος Πίτσιος

Στη μνήμη του αθλητή, του πρωταθλητή, του προπονητή, του γυμναστή, του καθηγητή σωματικής αγωγής, του μέλους των Δ.Σ., του Προέδρου και εν γένει ενός εκ των κορυφαίων "πολυεργαλείων" του αθλητισμού όχι μόνο της Μυτιλήνης, αλλά και ολόκληρης της χώρας, του αιώνιου έφηβου Μάριου Ντουντούλα που έφυγε χθες από κοντά μας, παρατίθεται αυτό το μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα, όπως είχε παρουσιαστεί τον Ιούλιο του 2008 στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Μυτιλήνης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα 75 χρόνια του Συλλόγου.

Στο αφιέρωμα αυτό που συμπεριλαμβάνονται και πολλά άλλα πρόσωπα του Ν.Ο.Μ. (συμπαίκτες, αθλητές του, κ.ο.κ.), η αναφορά γίνεται αποκλειστικά για την ενασχόληση του Μάριου Ντουντούλα, μόνο για τα αγωνίσματα του υγρού στίβου που μεγαλούργησε ως αθλητής και προπονητής (πρέπει να ήταν το μεγαλύτερο προσωπικό αφιέρωμα της εκδήλωσης, αφού τόσο πολλές διαφάνειες που να τον αφορούν, είχαν παρουσιαστεί μόνο γι' αυτόν και για το Σπύρο Γαληνό).

Όπως είναι γνωστό σε όλη την κοινωνία της πόλης, ο Μάριος Ντουντούλας δραστηριοποιήθηκε και με πλείστα άλλα αθλήματα ως διοικητικός παράγοντας, μέλος Δ.Σ. Συλλόγων και φυσικά ως καθηγητής φυσικής αγωγής, όπως βέβαια με τον κλασσικό αθλητισμό, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, την ποδηλασία, το τρίαθλο, το χάντμπολ, ακόμα και με το πιγκ πογκ, δείχνοντας εξαιρετικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη τους.

Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα water Polo στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Μ. (δεκαετία ’60).
Η κολυμβητική ομάδα του Ν.Ο.Μ. οδεύει με το πλοίο στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 1960. Μέρος της ομάδας αυτής φωτογραφίζεται στο πλοίο του πηγαιμού.
Οι χρυσές δεκαετίες του ’40 και του ’50 στο πόλο έχουν παρέλθει και η Διοίκηση του Ν.Ο.Μ. καταβάλλει προσπάθειες να ξαναδημιουργήσει μία μεγάλη ομάδα, που να μπορεί να «χτυπήσει» στα ίσα τον Εθνικό, τον Ολυμπιακό, το Ν.Ο. Πατρών, που άλλοτε συναγωνιζόταν σαν ίσοι προς ίσους. Σε πολλά ματς επιστρατεύθηκαν και αρκετοί παλιοί.
Οι τρεις συμπαίχτες, πηγαίνοντας το πρώτο τους ταξίδι ως πολίστες στην Πάτρα, περνώντας από τη Χίο, άδραξαν την ευκαιρία και φωτογραφήθηκαν μπροστά από το άγαλμα του πυρπολητή Κανάρη.
Η προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε στο πόλο για τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης ομάδας, γρήγορα απέδωσε καρπούς. Οι παλαιότεροι Νότης Τσακιράκης και Πρόδρομος Γεωργιάδης, Καβαλιώτης που υπηρετούσε τη θητεία του εδώ, πλαισιώθηκαν από πολλούς καλούς νεότερους παίκτες και δημιούργησαν ένα αξιόμαχο σύνολο, που μπορούσε να σταθεί αξιοπρεπώς απέναντι στις κορυφαίες ομάδες της χώρας.
Το πιο ελπιδοφόρο για την υδατοσφαίριση του Ν.Ο.Μ., ήταν ότι έβγαιναν συνεχώς νέοι ικανότατοι παίκτες, οι οποίοι έδιναν μια σιγουριά για τη συνέχιση της καλής πορείας της ομάδας.
Το 1963, ήταν αναμενόμενο να κληθούν στην Εθνική Ελλάδος, τόσο ο τερματοφύλακας Γρηγόρης Καλαματιανός, όσο και ο Μάριος Ντουντούλας. Ο Μάριος Ντουντούλας, μετέπειτα γυμναστής και καθηγητής φυσικής αγωγής, ήταν ένας πανέξυπνος και χαρισματικός αθλητής, που δραστηριοποιόταν σε πολλά σπορ και προσέφερε επί δεκαετίες στο Ν.Ο.Μ., τόσο ως κολυμβητής, παίκτης του πόλο και προπονητής στη συνέχεια, αλλά και ως διοικητικός παράγοντας. Εξαιρετικός αριστερός εξτρέμ, μαζί με τους Τάκη Τσορβαδέλλη, Γιώργο Ασλάνη και Νότη Τσακιράκη, ήταν μία συνεχής απειλή για την κάθε άμυνα. Μεγάλο του πλεονέκτημα ότι ήταν αριστερόχειρας, γεγονός που του προσέδωσε και το προσωνύμιο «Ζερβοκουτάλας». Στη φωτογραφία από τους αγώνες της Εθνικής με το Ισραήλ, στους οποίους συμμετείχαν οι δύο πρωταθλητές μας. Για την ιστορία, η Ελλάδα κέρδισε με 4 – 2 και 8 – 2. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι παίκτες είναι του Εθνικού και του Ολυμπιακού, ένας του Ν.Ο. Πατρών και δύο του Ν.Ο.Μ.
Τα χρόνια αυτά όπως προαναφέρθηκε, όλα τα αγωνίσματα υπήρχαν και αναπτυσσόταν μαζί στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Μ. Κολύμβηση, πόλο, ιστιοπλοϊα, κωπηλασία, αν και διαφορετικά αθλήματα με διαφορετικούς προπονητές και αθλητές, η ανάπτυξη του ενός ενδιέφερε τους ανθρώπους του άλλου και όλοι ήταν φίλοι και μονιασμένοι, χωρίς διχόνοιες, μοιραζόμενοι τα πάντα.

Άλλωστε πολλοί ήταν οι αθλητές που συνδύαζαν κατά καιρούς δύο αθλήματα.

Του λόγου το αληθές, αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες αυτές, όπου οι Μπίτσικας, Ντουντούλας και Καβαρνός, οδεύουν με τη δίκωπο από το Ν.Ο.Μ. προς το παράρτημα στα μπλόκια, μέσα στο καταχείμωνο.

Φωτογράφος τους, ο Μαρίνος Ζαχαρίου.
Ακόμη μία πολύ μεγάλη ιστορική στιγμή προστίθεται στις ένδοξες σελίδες του Ν.Ο.Μ.

Τα παιδιά αυτά, κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων water polo του 1969.

Στον μεγάλο τελικό ηττήθηκαν από τον Εθνικό Πειραιά με σκορ 6 – 3.

Τα γκολ για το Ν.Ο.Μ. πέτυχαν οι Παναγιώτης Προβέντζας (2) και Μίμης Μοσχόβης με πέναλτυ.
Η ομάδα άλλαζε παίκτες σχεδόν κάθε χρόνο, για διάφορους λόγους (προσωπικούς, αθλητικούς, επαγγελματικούς, κ.α.), με αποτέλεσμα να χάνει τη συνοχή της.

Σε πολλές περιπτώσεις η ομάδα διαφοροποιόταν από παιχνίδι σε παιχνίδι.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις