Λεσβιακό Καλοκαίρι 2015: Ομηρία ή απεμπλοκή;
Σχετικά με την εμπλοκή που δημιουργήθηκε γύρω από το θέμα των εκδηλώσεων του “Λεσβιακού Καλοκαιριού 2015” στη Μυτιλήνη και εν προκειμένω στο ανοιχτό θέατρο του Κάστρου και επειδή πρέπει άμεσα να δοθεί λύση προκειμένου να έχουμε μία άρτια διοργάνωση στην πόλη μας κατά την ερχόμενη τουριστική περίοδο, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
Εδώ και δεκαετίες, σε όλες τις πόλεις που διοργανώνονται καλοκαιρινές εκδηλώσεις εντός αρχαιολογικών χώρων υπό μορφή festivals, τον πλήρη συντονισμό και τη διοργάνωσή τους ασκεί ο αντίστοιχος Δήμος (βλ. Καβάλα, Ηράκλειο, Ρόδο, Χανιά, κ.α.). Ο οιοσδήποτε ιδιώτης ή φορέας επιθυμεί να πραγματοποιήσει μία πολιτιστική εκδήλωση, είναι υποχρεωμένος a priori να έρχεται σε απευθείας επαφή και συνεννόηση μόνο με τον ΕΝΑ διοργανωτή.
Αυτό συμβαίνει, εκτός όλων των άλλων, για λόγους καθαρά πρακτικούς, που άπτονται της κοινής λογικής και των στοιχειωδών αρχών οργάνωσης. Είναι φύσει αδύνατον, να προγραμματίζονται “μαζικές” παραστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού από κάποιο Δήμο και εμβόλιμα να εισχωρούν και άλλες εκδηλώσεις, χωρίς να το γνωρίζει ο κατεξοχήν συντονιστικός φορέας.
Στην περίπτωση του φετινού “Λεσβιακού Καλοκαιριού”, πώς είναι δυνατόν να προγραμματίζει η Διεύθυνση Πολιτισμού υπό τον Αντιδήμαρχο Κώστα Αστυρακάκη τη διοργάνωση όλου του φεστιβάλ που διαρκεί δύο και πλέον μήνες και παράλληλα να προγραμματίζονται και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από την Αρχαιολογία;
Είναι ηλίου φαεινότερο και προφανέστατο, ότι όταν υπάρχουν δύο συντονιστικά όργανα, θα δημιουργηθούν αναπόφευκτες έριδες και τριβές, κυρίως λόγω της ταυτόχρονης διάθεσης του χώρου σε δύο ενδιαφερόμενους. Κι΄ ύστερα, οι εμβόλιμες εκδηλώσεις, πού θα εντάσσονται; Δεν θα ανήκουν στο “Λεσβιακό Καλοκαίρι”; Και από ποιόν θα “εξυπηρετούνται”, αφού όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες προσφέρονται από το Δήμο;
Εκτός κι’ αν συμφωνήσουμε όλοι σ’ αυτόν τον τόπο, ότι ο Δήμος θα παραιτηθεί της διοργάνωσης των εκδηλώσεων και θα τις αναλάβει καθ’ ολοκληρία και στο σύνολό τους η Αρχαιολογία. Θα ήταν … μια εφικτή λύση. Άλλωστε στη Λέσβο ζούμε. Θα μπορούσαμε να το δούμε …ακόμα κι’ αυτό.
Πάνος Μιχ. Πίτσιος
Πρόεδρος Μυτιλήνης
(διαβάστε περισσότερα για το θέμα κάνοντας κλικ στη λέξη κλειδί "Λεσβιακό_Καλοκαίρι_2015)