Skip to main content
|

ΑΟΖ: Προκλητικές Θέσεις της Τουρκίας-Πολιτική Αλβανίας-Ιταλίας.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Δημήτρης Παπαγιαννίδης

Πρέπει να συνεχίσουμε να αγνοούμε για το παραπάνω θέμα τις τουρκικές προκλήσεις. Ο προορισμός είναι η ολοκλήρωση του ενεργειακού προγράμματος Κύπρου-Ελλάδος σε Ανατολική Μεσόγειο. Ένα μεγάλο βήμα θα αρχίσει με την γεώτρηση της EXON MOBIL σε λίγες μέρες στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ. Οι Τούρκοι θα φωνάζουν αλλά θα μείνουν μακριά.

Για τις γεωτρήσεις αυτές στο εσωτερικό της Κυπριακής Κυβέρνησης επικρατεί ενθουσιασμός, καθώς υπολογίζεται ότι το κοίτασμα που υπάρχει στην περιοχή (στόχοι «ΔΕΛΦΙΝΙ» και «ΓΛΑΥΚΟΣ») μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το αιγυπτιακό «ZOR». Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Τούρκοι δε διαθέτουν το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό για σοβαρές γεωτρήσεις στην περιοχή.

Η θέση της Άγκυρας είναι ότι το CASUS BELLI  δεν αφορά μόνο το βόρειο κομμάτι της Κρήτης, αλλά και τις νότιες ακτές του νησιού στην ανατολική Μεσόγειο. Εν ολίγοις για την τουρκική άποψη το σύνολο της Κρήτης «εξαιρείται» από τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Για πρώτη φορά σε χάρτη που παρουσιάζει δημοσίως Τούρκος αξιωματούχος, η Τουρκική ΑΟΖ εκτείνεται ακόμα και νότια της Κρήτης. Με τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας παρουσιάζουν ως κομμάτι της Τουρκικής ΑΟΖ την περιοχή από 28ο (νότια της Ρόδου) έως και 32ο μεσημβρινό (περίπου 5νμ δυτικά της Πάφου).

Όσον αφορά το ζήτημα οριοθέτησης με την Αλβανία, δεν επικυρώθηκε γιατί το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τυράννων την κήρυξε αντισυνταγματική και ως εκ τούτου, δεν συνεχίστηκε ποτέ η διαδικασία κύρωσης/επικύρωσης από τις αλβανικές αρχές. Τον τελευταίο καιρό στα πλαίσια επιλύσεως εκκρεμοτήτων με την Αλβανία συζητείται και το θέμα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Σχετικά με την Ιταλία, οι προσπάθειες που καταβάλλονται  είναι η μετατροπή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί και να γίνει συμφωνία για την ΑΟΖ. Η επίτευξη της συμφωνίας καθυστερεί γιατί προσκρούει στις αντιρρήσεις των Ιταλών αλιέων, οι οποίοι φοβούνται ότι ο εκσυγχρονισμός της συμφωνίας για την ΑΟΖ θα τους στερήσει πόρους.

Λόγω της σοβαρότατος του θέματος των θαλασσίων ζωνών, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα καθώς διακυβεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στη θάλασσα.

 

Δ.Παπαγιαννίδης
Αντιναύαρχος ΠΝ εα
Επίτιμος Διοικητής Ναυτικής Εκπαιδεύσεως
Πρώην Πρόεδρος ΕΚΑΒ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Τελευταίες ειδήσεις