Skip to main content
|

Ευρήματα τεράστιας αρχαιολογικής αξίας - Ολοκληρώθηκε ο κύκλος ανασκαφών στο Λισβόρι Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Αρχαιολογικά ευρήματα της πρώιμης παλαιολιθικής περιόδου, ηλικίας 150.000 έως 500.000 ετών ήρθαν στο φως από την περιοχή Ροδαφνίδια Λισβορίου και αποκαλύπτουν την παλαιότερη αρχαιολογική θέση σε ολόκληρο το Αιγαίο, την Ελλάδα και την Ανατολική Πύλη της Ευρώπης.
 
Στόχος η δημιουργία ενός μουσείου Παλαιολιθικής περιόδου, στο παλιό κοινοτικό ελαιοτριβείο της περιοχής. 
 
 
Ευρήματα τεράστιας αρχαιολογικής αξίας και ιστορικής σημασίας, που έφερε στο φως η σκαπάνη των ερευνών που πραγματοποιούνται εδώ και τρία χρόνια στην περιοχή Ροδαφνίδια Λισβορίου, παρουσιάστηκαν χθες το βράδυ στην αυλή του δημοτικού σχολείου του χωριού, στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας του Δήμου Λέσβου με το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. 
Ουσιαστικά με τη χθεσινή παρουσίαση, κλείνει ένας σημαντικός κύκλος αρχαιολογικών ερευνών που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο της Κρήτης στο Λισβόρι. Ένας κύκλος εργασιών που έφερε στο φως εξαιρετικής σημασίας για τη Λέσβο, την Ελλάδα και την Ευρώπη, αρχαιολογικά ευρήματα της πρώιμης Παλαιολιθικής περιόδου. 
 
Όπως αναφέρει η αρχαιολόγος και υπεύθυνη των ανασκαφών Νένα Γαλανίδου, τα ευρήματα που βρέθηκαν στο Λισβόρι, είναι ηλικίας 150.000 έως 500.000 ετών και αποκαλύπτουν την παλαιότερη αρχαιολογική θέση σε ολόκληρο το Αιγαίο, την Ελλάδα και την Ανατολική Πύλη της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό από μόνο του, προσθέτει η Ν. Γαλανίδου, δίνει στη Λέσβο μια σημαντική πρωτιά στον παγκόσμιο χάρτη των πρώιμων παλαιολιθικών θέσεων. 
«Οι ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιούνται στην καρδιά του ελαιώνα του Λισβορίου, δίπλα στις θερμοπηγές της περιοχής, τα τελευταία τρία χρόνια, πραγματικά έχουν φέρει στο φως αντικείμενα που ανήκαν και χρησιμοποιούνταν από τον παλαιολιθικό άνθρωπο, που, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις αποδείξεις που πλέον έχουμε στα χέρια μας, είχε βρει φιλόξενο καταφύγιο στη Λέσβο την εποχή των παγετώνων. 
Πρόκειται στην ουσία για την παλαιότερη θέση που αποκαλύπτεται στη χώρα μας και τα αντικείμενα που έχουμε στα χέρια μας είναι 150 έως 500 χιλιάδων ετών. Δεν αποκλείεται μάλιστα, όταν αυτά μεταφερθούν στα εργαστήρια για περαιτέρω έρευνα και μελέτη με τα σύγχρονα επιστημονικά μέσα που διαθέτουμε, να αποκαλυφθεί ότι χρονολογικά είναι ακόμη παλαιότερα. 
 
ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Τα ευρήματα που έχουμε στα χέρια μας είναι κυρίως λίθινα εργαλεία της εποχής αμυγδαλόσχημα, καθώς και μεγάλα εργαλεία κοπής, κάτι σαν πρωτόγονοι μπαλτάδες. Όλα είναι φτιαγμένα αποκλειστικά από ντόπια πετρώματα. 
Ο παλαιολιθικός άνθρωπος που έδρασε την περίοδο εκείνη, ήταν κυνηγός και τροφοσυλλέκτης, δεν είχε μάθει ακόμη να καλλιεργεί τη γη, επομένως μετακινείτο πολύ συχνά προς τις περιοχές όπου υπήρχε αφθονία τροφής.
 
ΣΤΗ Μ. ΑΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ 
Η Λέσβος, την περίοδο εκείνη, ήταν ένας πραγματικός παράδεισος, όπως, άλλωστε, είναι και σήμερα. Την περίοδο των παγετώνων, έπεφτε σημαντικά η στάθμη της θάλασσας και ο βυθός γινόταν μια τεράστια στεριά. Οι άνθρωποι και τα ζώα της περιόδου εκείνης, μετακινούνταν άνετα με τα πόδια από τη Μικρά Ασία προς το νησί, το οποίο είχε μεγάλα αποθέματα τροφής. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα αντικείμενα αυτά αποκαλύφθηκαν σε μια περιοχή που είναι πολύ κοντά στον Κόλπο Καλλονής, που ακόμη και σήμερα αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο και τέλειο οικοσύστημα. Εκείνη την εποχή παρουσίαζε μια τεράστια συγκέντρωση πτηνών, ζώων και φυτών, πολύτιμα για την επιβίωση του ανθρώπου τη δύσκολη περίοδο των παγετώνων. Μάλιστα, εθεωρείτο ότι ο Κόλπος Καλλονής ήταν είτε λίμνη με γλυκό νερό, είτε λιμνοθάλασσα με υφάλμυρο νερό. Τα μονοπάτια διέλευσης από τη γη της Μικράς Ασίας στη Λέσβο, είναι πολλά, αφού ως γνωστόν, σε κάποια σημεία το νησί είναι πολύ κοντά με τα απέναντι παράλια. Πιο πιθανός δρόμος, θεωρείται ωστόσο, το στενό της Μυτιλήνης, όπου εκεί ο βυθός φαίνεται να είναι πιο ομαλός σε σύγκριση με άλλες περιοχές». 
 
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗΣ 
Όπως αναφέρει η Ν. Γαλανίδου, στόχος και όραμα των ανθρώπων που εμπλέκονται στην έρευνα αυτή, που χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και στηρίζεται ενεργά από φορείς της Λέσβου, όπως ο Δήμος, η Περιφέρεια και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου, είναι η δημιουργία ενός μουσείου Παλαιολιθικής περιόδου, στο παλιό κοινοτικό ελαιοτριβείο της περιοχής. 
«Πρόκειται για ένα όραμα, μια προσπάθεια που πραγματικά θα θέλαμε να τη δούμε να υλοποιείται. Θέλουμε και πρέπει να παραμείνουν οι θησαυροί αυτοί στο Λισβόρι, στον τόπο που ήταν θαμμένοι εδώ και μισό εκατομμύριο χρόνια περίπου. Θέλουμε οι κάτοικοι της περιοχής, να γνωρίσουν αυτά τα ευρήματα, να τα αγαπήσουν και να τα προστατεύσουν, αφού είναι μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου τους, όπως αυτός εξελίχθηκε μέσα στους αιώνες. 
Η καλύτερη προστασία για τα ταπεινά αυτά λίθινα εργαλεία, είναι η αγάπη του κόσμου. 
 
ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ 
Η προσπάθειά μας και οι ανασκαφικές εργασίες στο Λισβόρι θα συνεχιστούν και τα επόμενα δύο χρόνια, που ελπίζουμε η φιλόξενη αυτή γη να μας αποκαλύψει ακόμη σημαντικότερα στοιχεία για την ανθρώπινη πορεία στο πέρασμα των αιώνων. Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια που κάνει το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, είναι ο Δήμος, η Περιφέρεια και η Γενική Γραμματεία, ενώ χορηγός και υποστηρικτής μας είναι η αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια των ερευνών εκπαιδεύονται φοιτητές του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, στο μάθημα της ανασκαφής»
 
 
πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις