Skip to main content
|

Σύσκεψη Βίτσα – Αβραμόπουλου. Oλοκληρώθηκε η γραφειοκρατική διαδικασία για τον βιολογικό καθαρισμό της Μόριας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

«Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες στα νησιά», επισήμανε μεταξύ άλλων ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Ρήγας, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα κι ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης.

Ακόμη, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε: «Εκτιμώ ότι με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και με συντονισμένες ενέργειες ανάμεσα σε όλα τα υπουργεία, η Ελλάδα θα είναι πρότυπο και για τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Τα μεγάλα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί, δεν θα πάψει όμως αυτό το φαινόμενο να συνεχίσει να υπάρχει για τα προσεχή χρόνια. Η Ευρώπη πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη, γιατί είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα με παγκόσμιες προεκτάσεις και βεβαίως η Ελλάδα να συνεχίσει να στηρίζεται από εμάς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά κι η ίδια έχοντας αναλάβει με υπευθυνότητα αυτή την αποστολή, αυτό το ρόλο, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στην πραγματικότητα».

Όσον αφορά τη σημερινή συνάντηση, ο επίτροπος τόνισε: «Ήταν μία πολύ καλή συνεργασία, γιατί έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό - το πώς θα βελτιώσουμε και θα επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού ζητήματος. Οι εικόνες που ήρθαν από τα νησιά τον τελευταίο καιρό επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν μία σειρά προβλήματα. Είμαι ικανοποιημένος απ' αυτή τη συνάντηση, γιατί διαπίστωσα ότι όλες οι διαδικασίες που έχουν γίνει, οδηγούν προς τον κοινό για όλους μας στόχο, ώστε αυτές οι εικόνες να μην υπάρχουν πια. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι αυτοί που διέρχονται τα ευρωπαϊκά σύνορα, να τυγχάνουν σεβασμού και σωστής αντιμετώπισης. Τα σχήματα που λειτουργούν και στα νησιά και στην ενδοχώρα, να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις γρήγορα κι αποτελεσματικά».

Και πρόσθεσε: «Οι καιροί το θέλησαν, η Ελλάδα να βρίσκεται γεωγραφικά σε ένα σημείο, όπου το προσφυγικό ζήτημα εκδηλώνεται στην πιο πιεστική του μορφή. Πέρασαν τρία χρόνια από τότε που προέκυψε αυτό το ζήτημα, ενδιάμεσα έχουν στηθεί οι απαραίτητοι μηχανισμοί, τα hotspots ανταποκρίνονται στην αποστολή τους, όλοι όσοι έρχονται ταυτοποιούνται και καταγράφονται. Εδώ ακριβώς έρχεται κι ένας ρόλος που έχει ανατεθεί στη χώρα - να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα κοινά ευρωπαϊκά μας σύνορα. Για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων, η Ευρώπη από την πρώτη κιόλας στιγμή βρέθηκε και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας».

Ο κ. Αβραμόπουλος αφού ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή τη συνάντηση, υπογράμμισε: «Εδώ θα είμαστε από κοινού να συνεχίζουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια η οποία πρέπει να πω ότι συντελείται από ιδιαίτερα αντίξοες και δύσκολες συνθήκες λόγω της ιδιαιτερότητας αυτού του φαινομένου, πάντοτε αναδεικνύοντας την Ελλάδα, ως έναν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, σωστής διαχείρισης των ευρωπαϊκών συνόρων και βεβαίως με καθημερινά την έκφραση του ανθρωπιστικού της πολιτισμού».

Ερωτηθείς ο επίτροπος για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, επισήμανε: «Η βοήθεια είναι συνεχής. Η στήριξη είναι συνεχής, πολιτικά, επιχειρησιακά και οικονομικά και δεν θα πάψει και στο μέλλον. Πρώτος και βασικός λόγος, είναι να σώζουμε ζωές, ο δεύτερος είναι να τυγχάνουν ανθρώπινης και πολιτισμένης αντιμετώπισης αυτοί οι άνθρωποι, με το να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα κοινά ευρωπαϊκά μας σύνορα. Η βοήθεια θα είναι συνεχής, αδιάλειπτη και θέλω πραγματικά να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο μέλλον. Ο απώτερος στόχος είναι να είμαστε όλοι πολύ καλά προετοιμασμένοι και για το μέλλον».

«Η εφαρμογή των πολιτικών μας στην Ελλάδα, αποδεικνύει πόσο σωστές είναι οι πολιτικές που έχει εφαρμόσει η Ευρώπη. Οτιδήποτε άλλο, θα οδηγούσε όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε αδιέξοδα και σε μεγάλα κοινωνικά κι ανθρωπιστικά προβλήματα. Βελτιώσεις θα γίνουν, καταστάσεις σαν αυτές που είδαμε δεν θα υπάρχουν πια», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

 

Μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσας δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω καταρχήν τον Επίτροπο για την προσπάθεια που κάνει να βοηθήσει τη χώρα, η οποία έχει αναλάβει ένα πολύ βαρύ καθήκον απέναντι στην Ευρώπη, αλλά και στο να εξευρεθούν ευρωπαϊκές κοινές λύσεις στα ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Επειδή κάθε πράγμα πρέπει να το βλέπεις στον καιρό του και να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις που έχει κάθε περίοδος, επικεντρωθήκαμε πολύ περισσότερο σήμερα στο ζήτημα της αποσυμπίεσης, της αποσυμφόρησης των νησιών. Υπάρχουν πράγματα που ζήτησε η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή θα έλεγα υπερακόντισε, δηλαδή περισσότερα από αυτά που ζητήσαμε μπορεί να μας παράσχει, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα οι οριακές καταστάσεις που υπάρχουν στα νησιά και ιδιαίτερα στη Μόρια της Λέσβου και στη Σάμο να έχουν κατά πολύ απαλυνθεί. Βέβαια, είναι ευτυχές το γεγονός ότι σήμερα ολοκληρώθηκε η γραφειοκρατική διαδικασία για τον βιολογικό καθαρισμό της Μόριας, οπότε πολύ γρήγορα θα ξεκινήσει και αυτό το έργο. Ο δικός μας στόχος είναι από τη μια μεριά να αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας όσον αφορά τη διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων, από την άλλη μεριά να προσπαθούμε και να παλεύουμε, ώστε να υπάρξει μια ανακατανομή του βάρους, για όλες τις χώρες πρώτης υποδοχής. Από την τρίτη μεριά, να ακολουθούμε έναν δρόμο ώστε να έχουν ζωή οι άνθρωποι στις χώρες καταγωγής τους και συγχρόνως να απαλυνθούν έως να διακοπούν οι αιτίες του πολέμου. Αυτά θα μας δώσουν μεγαλύτερο δικαίωμα να εφαρμόσουμε ακόμη καλύτερα την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, γιατί ο κεντρικός στόχος είναι να μηδενιστούν ή να ελαχιστοποιηθούν οι ροές. Πρέπει να πω ότι δεχθήκαμε πολλές ροές στην αρχή του Σεπτεμβρίου, αλλά και ολόκληρο το καλοκαίρι και είναι χαρακτηριστικό ότι η συνεργασία μας και με την Επιτροπή και με τον Επίτροπο, όπως και με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και με τους άλλους φορείς και το Υπουργείο Εξωτερικών, έχει δώσει ένα αποτέλεσμα. Δηλαδή, τις τρεις τελευταίες ημέρες στη Λέσβο δεν έχουμε καμία άφιξη. Βεβαίως, θα συνεχίσουμε ώστε να επιτελούμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον, μέσα από τις διαδικασίες πάντοτε ελέγχου. Με βάση τον έλεγχο, αυτοί που δικαιούνται διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα την έχουν. Αυτοί που δεν δικαιούνται, με ανθρωπισμό, θα προσπαθούμε να τους επιστρέφουμε στις χώρες τους. Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε, μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Έτσι κι αλλιώς, ο Επίτροπος και η Επιτροπή γνωρίζουν την πίεση που έχουμε δεχθεί τον τελευταίο χρόνο και βεβαίως είναι νομίζω μαζί μας, όπως είναι και με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τέτοιου χαρακτήρα πίεση.»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις