Skip to main content
|

Στη Βουλή τα «κεράσματα ημετέρων» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από το ΚΚΕ

Στη Βουλή τα «κεράσματα ημετέρων» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από το ΚΚΕ
Στη Βουλή τα «κεράσματα ημετέρων» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από το ΚΚΕ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Μετά την προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών  Μυτιλήνης , το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπαίνει και στο "στόχαστρο" του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Ερώτηση για τις πρόσθετες αμοιβές της Πρυτανικής Αρχής και άλλων στελεχών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Ζητούν:

Να καταργηθεί η διαδικασία διαχείρισης του δημόσιου χρήματος από τους Ειδικούς Λογαριασμούς με την ένταξή τους στον κρατικό προϋπολογισμό.
Να καταργηθεί κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και να στηριχτεί Παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες και όχι στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης επισημαίνει:

«Σε προηγούμενη Ερώτησή μας, με αφορμή καταγγελία του ΔΣ του Συλλόγου Συμβασιούχων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (διοικητικών υπαλλήλων), αναφορικά με τις διαδικασίες πρόσληψης συμβασιούχων και την μη επαναπρόσληψη συνάδελφων τους που διαθέτουν τα τυπικά προσόντα κι έχουν χρόνια εμπειρίας στα αντικείμενα που προκηρύσσονται, είχαμε θέσει θέματα εμπορευματοποίησης της Παιδείας.

Ένα αντίστοιχο θέμα φαίνεται να είναι οι πρόσθετες αμοιβές της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και ορισμένων υψηλόβαθμων στελεχών του ιδρύματος. Θέμα το οποίο έχει έλθει στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό μέσω δημοσιευμάτων στον Τύπο

1.  αρχική δημοσίευση Ανθή Παζιάνου (δημοσιογράφος σήμερα στην Εφημερίδα Συντακτών)  Εφημερίδα ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ, Τίτλος "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει στο Πανεπιστήμιο; Χιλιάδες ευρώ στους εαυτούς τους", Ημερομηνία 03.09.2012,

2 Εφημερίδα ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, Τίτλος "Χορός εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο", Ημερομηνία 17.10.2012,

3. Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Τίτλος "Κάντο όπως το Πάντειο", Ημερομηνία 10.11.2012 κ.α.).

(σ.σ. επίσης σχετικά  δημοσιεύματα  υπάρχουν και στις εφημερίδες "Ελευθεροτυπία" και "Εφημερίδα των Συντακτών")

Γίνεται για πολλοστή φορά κατανοητό ότι, ενώ η τριτοβάθμια εκπαίδευση δοκιμάζεται, οι σπουδαστές και οι φοιτητές στην κυριολεξία πεθαίνουν από το κρύο, η φοιτητική μέριμνα είναι πλέον υποτυπώδης, η σίτιση κατέληξε ανταποδοτική σε χαλεπούς καιρούς, οξύνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τον ταξικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, οι συμβασιούχοι διδάσκοντες πληρώνονται πενιχρά και ειδικά στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 δεν έχουν πληρωθεί ακόμη, τα προγράμματα σπουδών γίνονται όλο και πιο φτωχά, υποβαθμίζονται κ.ο.κ., την ίδια στιγμή παρατηρούμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ να κατευθύνονται στο στενό κύκλο της Πρυτανικής αρχής ως πρόσθετες αμοιβές.

Για παράδειγμα, στη "Διαύγεια" με βάση το έγγραφο ΑΔΑ: Β49Ζ469Β7Λ-9ΙΣ με ημερομηνία 19.09.2011 διαβάζουμε ότι η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και άλλα στελέχη λαμβάνουν έξτρα αμοιβές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με αφορμή τη διαχείριση του έργου "Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βασικός παράγοντας για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη του Αιγαιοπελαγίτικου Χώρου".

Σύμφωνα με απάντηση της Πρυτανικής Αρχής του ΠΑ στην εφημερίδα "Νέα της Λέσβου" (10.09.2012), η ίδια η Πρυτανική Αρχή κρίνει τον εαυτό της, αλλά τα άτομα των οποίων τα ονόματα επαναλαμβάνονται σε πολλές αποφάσεις του ΔΙΑΥΓΕΙΑ, έχουν κριθεί "ως πλέον κατάλληλα" και γι’ αυτό τους αναθέτουν τα αναγραφόμενα ποσά, συμπεριλαμβάνοντας τους εαυτούς τους αρκετές φορές. Να σημειωθεί ότι αυτό είναι ΜΟΝΟ ένα παράδειγμα απόφασης από το ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Όλα αυτά βέβαια, τη στιγμή που φυτοζωούν εκατοντάδες νέοι επιστήμονες και έχουμε τον τραγέλαφο του σωματείου "Α-λεκτόρων" εξαιτίας και της πολιτικής της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης, αλλά και αυτών που διαδέχτηκε.

Διαμορφώνεται έτσι ένα τοπίο εργασιακών σχέσεων μέσα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, διαφόρων ταχυτήτων, απλήρωτοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι ΔΕΠ με μισθούς εξαθλίωσης, σε αντίθεση με την πρυτανική αρχή και τον περίγυρό της, που νέμεται τα διάφορα κονδύλια κατά το δοκούν. Όλα αυτά αποτελούν έκφραση μιας γενικότερης κατάστασης που οδηγεί την πανεπιστημιακή έρευνα στα χέρια των επιχειρήσεων. Η κατάσταση αυτή γίνεται δυνατή μέσα από το πλαίσιο λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας, οι οποίοι είναι στην ουσία μηχανισμοί που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια - φέρνοντας έτσι την defacto και από την πίσω πόρτα ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης - με τη διαχείριση όμως δημόσιου χρήματος. Χρήματος του ελληνικού λαού που υποφέρει.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

Να καταργηθεί η διαδικασία διαχείρισης του δημόσιου χρήματος από τους Ειδικούς Λογαριασμούς με την ένταξή τους στον κρατικό προϋπολογισμό.

Να καταργηθεί κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και να στηριχτεί παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες και όχι στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.


Οι βουλευτές Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου».

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Τελευταίες ειδήσεις