Skip to main content
|

Η προσφυγική κρίση φέρνει ιατροδικαστική υπηρεσία στη Μυτιλήνη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Το μεταναστευτικό κύμα που πλήττει τη χώρα και ειδικά τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις Τουρκικές ακτές, αλλά και οι πνιγμοί των άτυχων προσφύγων οδήγησαν το υπουργείο Δικαιοσύνης στην απόφαση να συσταθεί  Ιατροδικαστική  Υπηρεσία  Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του, η  ίδρυση Εφετείου Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη αλλά κυρίως οι μεγάλες προσφυγικές ροές δημιούργησαν εξαιρετικές ανάγκες για ιατροδικαστικές πράξεις στην περιοχή.
Ο μεγάλος αριθμός νεκροψιών και νεκροτομών μέχρι σήμερα εκτελούνται από τον μοναδικό ειδικό γιατρό του νοσοκομείου Λέσβου. Όμως, συνεχίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης,  «η έγκαιρη ανταπόκριση στις σύγχρονες ιατροδικαστικές ανάγκες και η ανθρωπιστική μεταχείριση του πόνου που γεννά η απώλεια ζωών, επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων».
Έτσι, το υπουργείο Δικαιοσύνης, ανταποκρινόμενο στα  δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, προχωρεί άμεσα στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση  στην Μυτιλήνη νέας Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Βορείου Αιγαίου.
Μέχρι τότε, προσθέτει το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι ιατροδικαστικές ανάγκες θα καλύπτονται με την μεταφορά  των ιατροδικαστών από τα γειτονικά νησιά.  
 
 
Αναλυτικά το  Δελτίο Τύπου του Υπουργείο Δικαιοσύνης  Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων:
 
Η ίδρυση εφετείου Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη αλλά κυρίως οι μεγάλες προσφυγικές ροές δημιούργησαν εξαιρετικές ανάγκες για ιατροδικαστικές πράξεις στην περιοχή. Ο μεγάλος αριθμός νεκροψιών / νεκροτομών μέχρι σήμερα εκτελούνται από τον μοναδικό ειδικό γιατρό του νοσοκομείου Λέσβου. Όμως, η έγκαιρη ανταπόκριση στις σύγχρονες ιατροδικαστικές ανάγκες και η ανθρωπιστική μεταχείριση του πόνου που γεννά η απώλεια ζωών, επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων.
 
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ανταποκρινόμενο στα παραπάνω δεδομένα, προχωρεί άμεσα στην έκδοση διατάγματος για τη σύσταση νέας Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Βορείου Αιγαίου(με έδρα τη Μυτιλήνη). Μεταβατικά, οι ανάγκες μπορούν να καλύπτονται με την υποβοήθηση της μεταφοράς των αντίστοιχων ιατροδικαστών από γειτονικά νησιά για την άσκηση ιατροδικαστικού έργου, όποτε χρειάζεται.
 
 
------------
..... ποιος  θα "καρπωθεί" την ίδρυση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας:
 
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου  σήμερα λέει:
 
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σαν αποτέλεσμα παρέμβασης πού είχε κάνει στις 20 Νοεμβρίου 2015, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλης, προς τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Ευτύχη Φυτράκη, με την οποία έθετε το ζήτημα της αναγκαιότητας της ίδρυσης Ιατροδικαστικής υπηρεσίες και ζητούσε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης  Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες.
 
 
ο Δήμαρχος Λέσβου είχε σειρά επαφών στην Αθήνα
 
Στο πλαίσιο των επαφών του Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, με εκπροσώπους αρμόδιων Υπουργείων, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Γαληνός έλαβε τη ρητή διαβεβαίωση ότι θα συσταθεί άμεσα στη Λέσβο Ιατροδικαστική Υπηρεσία, γεγονός που αποτελούσε πάγιο αίτημα, για την κάλυψη σημαντικών αναγκών που υπάρχουν.
Η σημασία της ικανοποίησης του παραπάνω αιτήματος, την οποία χαιρετίζει ο Δήμαρχος Λέσβου, ενισχύεται εκτός των άλλων και από τις ανάγκες που προκύπτουν από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ιδιαίτερα τη στιγμή που τα αθώα θύματα των αδίστακτων διακινητών πολλαπλασιάζονται.
 
 
ο Χαράλαμπος Αθανασίου είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή:
 
Ο Βουλευτής Νομού Λέσβου Χαρ. Αθανασίου κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νίκο Παρασκευόπουλο με θέμα τη  σύσταση Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στο Δήμο Λέσβου.
Ο Βουλευτής ανέφερε ότι με τον Νόμο 3772/2009 «Μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών και άλλες διατάξεις», προβλέπεται στο άρθρο 2 του εν λόγω Νόμου ότι η κατά τόπον αρμοδιότητα των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών συμπίπτει προς εκείνη του ομώνυμου ή των ομώνυμων προς αυτές Εφετείων. Άλλωστε, έως σήμερα, Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες έχουν συγκροτηθεί  και υπάγονται στα αντίστοιχα Εφετεία.
Με την ίδρυση λοιπόν Εφετείου και στο Βόρειο Αιγαίο, έχει δημιουργηθεί θεσμικά το «υπόβαθρο» ώστε η Μυτιλήνη να διεκδικήσει και να αποκτήσει Ιατροδικαστική Υπηρεσία, η οποία θα υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (στην ευθύνη του Εφετείου Βορείου Αιγαίου) και θα πληρωθεί από μόνιμο προσωπικό (ιατροδικαστή, νεκροτόμο, διοικητικούς υπαλλήλους κ.λπ.).
Σημειώνεται δε ότι, αυτή τη στιγμή, τη θέση του μοναδικού ιατροδικαστή καλύπτει επικουρικός γιατρός, ο οποίος είναι αναγκασμένος να κάνει ιατροδικαστικές γνωματεύσεις για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Δεδομένου, επομένως, ότι η εν λόγω υπηρεσία προβλέπεται από το υφιστάμενο οργανόγραμμα, καθότι υπάρχει κενή εφετειακή θέση στη Λέσβο και  λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
α) αν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για τη σύσταση Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στο Δήμο Λέσβου, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των νησιών του Βορείου Αιγαίου, δεδομένου ότι ο όγκος των νεκροψιών/νεκροτομιών είναι τεράστιος και λόγω των προσφυγικών ροών που κατακλύζουν τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
β) σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη στελέχωση της προαναφερθείσας Υπηρεσίας.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις