Σκηνές έντασης, τραμπουκισμοί, ακραίες εκφράσεις και ύβρεις, συνέθεσαν το εκρηκτικό σκηνικό της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος της ΔΕΔΑΠΑΛ.
Η ατμόσφαιρα από νωρίς μύριζε μπαρούτι κι όλοι περίμεναν με ανυπομονησία, ακονίζοντας μαχαίρια, στην έναρξη της συζήτησης. Μάλιστα, φαίνεται ότι η φλόγα είχε αρχίσει εδώ και μέρες να φουντώνει, με αφορμή τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου αλλά και διάφορα σχόλια και αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, για το θέμα της ΔΕΔΑΠΑΛ, τις προσλήψεις των συμβασιούχων με το μπλοκάκι, τη συνεργασία της εταιρείας με τη ΔΕΔΑΠΑΛ, το πρόστιμο του ΙΚΑ αλλά και την απομάκρυνση της νεαρής υπαλλήλου μετά τη λήξη της σύμβασής της.
Το πρώτο θέμα που αφορούσε στην έγκριση του ισολογισμού του 2012, πέρασε γρήγορα, σχεδόν χωρίς συζήτηση και ιδιαίτερες τοποθετήσεις. Ακολούθησαν μερικά επείγοντα θέματα προ ημερήσιας διάταξης ανάμεσά τους και η αποδοχή χρημάτων για τις εκδηλώσεις του Αγίου Βαλεντίνου.
Στη σύντομη συζήτηση που έγινε για το θέμα αυτό, εμφανίστηκαν τα πρώτα σύννεφα στον ορίζοντα, με τον δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών» Νίκο Κουρτζή, να σχολιάζει την αισθητική της αφίσας που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο για τον εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου.
«Ο Ν. Κουρτζής κάνει προθέρμανση για τη συνέχεια...» σχολίασε ο δήμαρχος, για να λάβει την απάντηση, από το Ν. Κουρτζή ότι ο Σπ. Γαληνός δεν φημίζεται για την αισθητική του. Αυτή μάλλον ήταν και η τελευταία φορά που χαμογέλασε στη συνεδρίαση, αφού τα γεγονότα που ακολούθησαν διέλυσαν εντελώς την ατμόσφαιρα «αγάπης και χιούμορ» μεταξύ των δημοτικών συμβούλων.
Πρώτος εισηγητής του θέματος ήταν ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ Γιώργος Κατζανός, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η πόρτα της ΔΕΔΑΠΑΛ είναι ανοιχτή σε όλους, τόσο για συζήτηση, όσο και για την διάθεση οικονομικών στοιχείων. Ο Γ. Κατζανός αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα που αφορούν στη λειτουργία της ΔΕΔΑΠΑΛ, καθώς και στις δηλώσεις των δημοτικών συμβούλων.
«Εκπλήσσομαι που ο Ν. Κουρτζής με αποκαλεί σε σχόλιά του στο διαδίκτυο, κομματικοδίαιτο, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι εργάζομαι από πολύ μικρή ηλικία. Κρατικοδίαιτος είστε εσείς κύριε Κουρτζή και όχι εγώ. Ξυπνώ στις 4 το πρωί και δεν κοιμάμαι καθόλου γιατί αγωνιώ για τον τόπο αυτό, ενώ εσάς δεν σας είδα ποτέ στο στίβο της εργασίας ούτε έχετε εικόνα, τι κάνει η Δημοτική Αρχή. Κατηγορήθηκα για αδιαφάνεια. Οι αποφάσεις που έχουμε πάρει όμως, για τη συνεργασία της ΔΕΔΑΠΑΛ με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι στη διάθεση όλων των δημοτικών συμβούλων, αφού έχουν περάσει από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας. Το ίδιο ισχύει και για τις προσλήψεις. Οι άνθρωποι που προσλάβαμε δεν έχουν κομματική ή πολιτική ταυτότητα και τους περισσότερους σας μιλώ ειλικρινά, ούτε καν τους γνωρίζω».
Ακολούθησε η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Κώστα Κατσαρού, ο οποίος θέλησε με μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν να θυμίσει στους δημοτικούς συμβούλους τα ζητήματα που ανέκυπταν διαχρονικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων και γενικά με την καθαριότητα, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Καποδιστριακοί δήμοι και αργότερα ο Καλλικρατικός Δήμος Λέσβου, ο οποίος όπως είπε, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Ηλ. Κουνιαρέλλη ήταν πολύ βρώμικος.
«Όταν εξελέγη δήμαρχος ο Σπ. Γαληνός, το θέμα της καθαριότητας μάς απασχόλησε από τις πρώτες κιόλας ημέρες που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας. Κάναμε την επιλογή να βάλουμε στο παιχνίδι τη ΔΕΔΑΠΑΛ. Η επιλογή αυτή έγινε επειδή αυτή τη στιγμή το μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στη Λέσβου είναι 86 άτομα, από τα οποία τα 27 είναι οδηγοί. Όπως είναι κατανοητό, τα άτομα αυτά δεν επαρκούν για την καθαριότητα.
Γράφτηκαν πολλά αυτές τις μέρες, μεταξύ αυτών και σχόλια περί μαύρης εργασίας. Αυτός ο ισχυρισμός είναι εντελώς ανυπόστατος, αφού όλοι οι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ».
Ακολούθησε η εισήγηση του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Ν. Καρασάββα, ο οποίος από την εμπειρία του ως υπάλληλος του ΟΑΕΕ, εξήγησε αναλυτικά το ζήτημα που έχει προκύψει μεταξύ των δύο ταμείων. Όπως είπε, το θέμα είναι καθαρά τυπικό και δεν αφορά την ουσία. «Το ΙΚΑ δέχθηκε μια καταγγελία και προχώρησε στην επιβολή προστίμου επειδή θεώρησε, καλώς ή κακώς ότι οι υπάλληλοι αυτοί πραγματοποιούν εξαρτημένη εργασία και δεν πρέπει να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ. Ανάλογα ζητήματα μεταξύ των δύο ταμείων προκύπτουν πολύ συχνά και λύνονται με τους ενδεδειγμένους τρόπους. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι οι άνθρωποι αυτοί έκαναν μαύρη εργασία και ότι ήταν ανασφάλιστοι».
Η διαδικασία των ερωτήσεων, οι οποίες έπεσαν κυριολεκτικά βροχή από το Δημοτικό Συμβούλιο, αποδείχθηκε επίπονη και δύσκολη για τους αρμόδιους αντιδημάρχους και για το δήμαρχο, οι αντοχές των οποίων δοκιμάστηκαν υπό την πίεση και την επιμονή αρκετών συμβούλων.
Οι αντεγκλήσεις, οι διακοπές, καθώς και οι μικρές αψιμαχίες ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης, με πρωταγωνιστές τον Γ. Κατζανό, το Δήμαρχο Σπ. Γαληνό, τον δημοτικό σύμβουλο Αντώνη Κουμαρά και φυσικά τον Νίκο Κουρτζή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρατάξεις του «Άλλου Δρόμου», καθώς και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», άσκησαν μεν έντονη κριτική στα επίμαχα ζητήματα με τις αποφάσεις για συνεργασία με τις Μ.Κ.Ο. ή τις σχέσεις εργασίας με τους υπαλλήλους της εταιρείας, ωστόσο διατήρησαν ένα καλό επίπεδο στη συζήτηση και στις ερωτήσεις τους.
Σιωπηλός παρέμεινε στη διάρκεια των ερωτήσεων, αφού όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια είχε αρκετά στοιχεία στα χέρια του και δεν χρειαζόταν περαιτέρω διευκρινήσεις, ο επικεφαλής της παράταξης του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» Στρατής Κυρατζής. Όπως είχε γράψει άλλωστε ο «Δ», ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, ενώ εγκαίρως ζήτησε στοιχεία που αφορούσαν τόσο τις αποφάσεις για τις προσλήψεις, όσο και την οικονομική εικόνα της εταιρείας.
Στις ερωτήσεις τους οι επικεφαλής του Άλλου Δρόμου και της Λαϊκής Συσπείρωσης, Στρατής Γεωργούλας και Νίκη Τσιριγώτη, εστιάστηκαν στο θέμα των προσλήψεων και της διαδικασίας που αυτές γίνονται, καθώς και στη διακοπή της σύμβασης της νεαρής χημικού μηχανικού, μια διακοπή, που χαρακτηρίστηκε ως απόλυση από τη Νίκη Τσιριγώτη.
Ο Σ. Γεωργούλας, βασισμένος σε άρθρο της εφημερίδας μας, ζήτησε να μάθει αν όντως ισχύει ότι φέτος παρακρατήθηκαν από τη ΔΕΗ περισσότερα χρήματα για την ΔΕΔΑΠΑΛ απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια και αν ισχύει το γεγονός ότι υπάρχει μία διαφορετική εικόνα για το τι χρωστά ο Δήμος στην Εταιρεία από προηγούμενα χρόνια, στους ισολογισμούς της ΔΕΔΑΠΑΛ και του Δήμου. Η Δημοτική Αρχή παραδέχθηκε ότι το 2015 αντλήθηκαν περισσότερα χρήματα μέσω της ΔΕΗ για τη ΔΕΔΑΠΑΛ, επειδή ακριβώς, τόνισε ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι, υπήρχε περισσότερο προσωπικό, το οποίο έπρεπε να πληρωθεί. Ωστόσο, δεν θέλησε να επιβεβαιώσει, τη διχογνωμία για το πραγματικό χρέος του δήμου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι όλα τα στοιχεία συμφωνούν μεταξύ τους.
Οι ερωτήσεις που αφορούσαν τις εργασιακές σχέσεις και τον τρόπο που προσλήφθηκαν οι εργολάβοι υπάλληλοι με τα μπλοκάκια, απαντήθηκαν από τη Δημοτική Αρχή, η οποία ισχυρίστηκε ότι οι προσλήψεις έγιναν με αυτό τον τρόπο, ώστε να μην υπάρξουν εμπλοκές και καθυστερήσεις με τον ΑΣΕΠ, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι υπεύθυνοι για την πρόσληψη των ατόμων ήταν οι γεωγραφικοί αντιδήμαρχοι και οι τοπικοί πρόεδροι, οι οποίοι έκαναν προτάσεις για τις ανάγκες της κάθε περιοχής. Ο Γ. Κατζανός, τόνισε επιπλέον ότι αυτή τη στιγμή εργάζονται στη ΔΕΔΑΠΑΛ περίπου 120 130 άτομα, τα οποία ως μοναδικό κριτήριο για την παραμονή τους στην εργασία είναι η εργατικότητα και η συνέπεια που δείχνουν στα καθήκοντά τους.
Αναφερόμενος ο Δήμαρχος στο θέμα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, τόνισε ότι η συνεργασία της ΔΕΔΑΠΑΛ με τις Μ.Κ.Ο. στην ουσία είναι θέμα επιλογής, αφού ο Δήμος δεν είχε τη δυνατότητα να δαπανήσει μεγάλα ποσά για το προσφυγικό. «Την ίδια επιλογή, δηλαδή τη συνεργασία με τέτοιους Οργανισμού, κυρίως με την Ύπατη Αρμοστεία, έχει επιλέξει να κάνει και η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει τις όποιες ανάγκες προκύπτουν στο θέμα του προσφυγικού. Η διαδικασία εκταμίευσης κρατικών και ευρωπαϊκών ενισχύσεων σε χώρες και δήμους είναι μια επίπονη και πολύπλοκη γραφειοκρατική οδός, ωστόσο η χρηματοδότηση των Οργανισμών αυτών, οι οποίοι στη συνέχεια συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος είναι μια πιο απλουστευμένη διαδικασία, που αποδίδει άμεσα. Όταν είχα 10 χιλιάδες κόσμο να κοιμάται στην ύπαιθρο το καλοκαίρι, και το νησί βυθισμένο στη βρωμιά, δεν είχα περιθώρια καθυστερήσεων. Οι αποφάσεις έπρεπε να λαμβάνονται και να εφαρμόζονται αμεσότατα, αφού ήμασταν ένα βήμα πριν την καταστροφή».
Η πρώτη έκρηξη έγινε, όταν πήρε το λόγο για να κάνει τις ερωτήσεις του, ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών» Ν. Κουρτζής. Από την αρχή κιόλας των ερωτήσεων του Ν. Κουρτζή διεφάνησαν δύο πράγματα:
Το πρώτο είναι ότι η Δημοτική Αρχή και κυρίως ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Γ. Κατζανός, ήταν έτοιμοι να εκραγούν και να ξεσπάσουν εναντίον του δημοτικού συμβούλου. Το δεύτερο είναι ότι ο Ν. Κουρτζής, οπλισμένος, ομολογουμένως με απόλυτη ψυχραιμία, είχε προετοιμάσει τους στόχους του και τις ερωτήσεις που θα έκανε.
Επικεντρώθηκε αρχικά στο θέμα των εργαζομένων και κυρίως στο θέμα της νεαρής χημικού μηχανικού, χωρίς, όμως, να την κατονομάσει. Ζήτησε να μάθει πόσοι εργαζόμενοι κατηγορίας Π.Ε. εργάζονται στη ΔΕΔΑΠΑΛ, πόσοι θα έπρεπε να εργάζονται και πώς γίνονται οι διαδικασίες χημικών ελέγχων που απαιτούνται.
Η έκρηξη του Δημάρχου δεν άργησε να έρθει. «Είστε κοινός συκοφάντης και ψεύτης άρχισε να φωνάζει, παρεμβαίνετε μόνο όταν έχετε ιδιοτέλεια σε ένα θέμα. Αυτή τη στιγμή για το μόνο που κόπτεστε είναι η αποκατάσταση της υπαλλήλου, με την οποία τυγχάνει να έχετε φιλική οικογενειακή σχέση. Αφήστε το ύφος του εισαγγελέα...».
«Κύριε δήμαρχε εκτίθεστε, απάντησε ο Ν. Κουρτζής». Στο σημείο αυτό επικράτησε πανικός, άγριες φωνές και επιθέσεις προς τον Ν. Κουρτζή απ' όλα σχεδόν τα μέλη της Δημοτικής Αρχής. Έντονο ήταν, εξάλλου και το ξέσπασμα του Αντ. Κουμαρά καθώς και άλλων μελών της αντιπολίτευσης εναντίον του δημάρχου.
Ο πρόεδρος όπως είναι φυσικό, διέκοψε για 10 λεπτά τη συνεδρίαση, προκειμένου να δοθούν οι αμοιβαίες εξηγήσεις και να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Παρά τη διακοπή, στην επανάληψη της συνεδρίασης, εξακολούθησαν οι υψηλοί τόνοι, ωστόσο τα πνεύματα είχαν ελαφρώς ηρεμήσει κι έτσι απαντήθηκαν εν μέρει οι ερωτήσεις του Ν. Κουρτζή, σχετικά με τις συμβάσεις των εργαζομένων, το πρόστιμο του ΙΚΑ και τις αντιμισθίες έξοδα παραστάσεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Αυτό που κατέστη σαφές, στη διάρκεια των διαλόγων, ήταν ότι η αναφορά και μόνο του θέματος της νεαρής υπαλλήλου, ενοχλούσε ιδιαίτερα το δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Γ. Κατζανό, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν παραδεχόταν ότι υπήρξε απόλυση και ανέφεραν ότι απλά έληξε η σύμβασή της και δεν ανανεώθηκε.
Απ' την άλλη πλευρά, ο Ν. Κουρτζής, ήταν φανερό ότι εστίασε στο ζήτημα αυτό, περισσότερο απ' ό,τι σε άλλα, αφού όπως παραδέχθηκε, ο σύζυγος της υπαλλήλου ήταν στέλεχος της παράταξής του. Ο ίδιος ωστόσο, δεν παραδέχθηκε σε καμία περίπτωση ότι το ενδιαφέρον του εστιάζεται μόνο σε αυτό το ζήτημα, αλλά όπως είπε, τον ενδιαφέρει η γενικότερη λειτουργία της ΔΕΔΑΠΑΛ, αλλά και η οικονομική της κατάσταση.
Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, το λόγο πήρε σχεδόν το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύσσωμη συμπολίτευση και αντιπολίτευση, ακόμη και δημοτικοί σύμβουλοι, που σχεδόν ποτέ δεν παίρνουν το λόγο, θέλησαν να τοποθετηθούν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση των δύο συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης Στρ. Κυρατζή και Στρ. Καραγεωργίου, με τον τελευταίο να ζητά να μπουν ορκωτοί ελεγκτές στην εταιρεία για να αποδειχθεί ότι πράγματι όλα τα στοιχεία είναι απολύτως διαφανή.
Στην τοποθέτησή του ο Στρ. Κυρατζής, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στο τέλος του 2014, όταν παρέδωσε ο Γιάννης Βατός το τιμόνι της εταιρείας στο Γ. Κατζανό, εργαζόταν 27 άτομα με δωδεκάμηνες συμβάσεις έργου. Σε αυτές περιλαμβάνονται και όσοι προσελήφθησαν τους τελευταίους μήνες του χρόνου για να εργαστούν στους ΣΜΑ.
Το καθαρό κέρδος της εταιρείας ήταν για το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία, 390 χιλιάδες ευρώ. Το πρόβλημα ήταν ότι η εταιρεία έγραφε στα βιβλία της, ότι της όφειλε ο Δήμος 2.229.000 ευρώ. Ζήτησα από την αρχή επανειλημμένα να γίνει συνάντηση του δημάρχου και των αντιδημάρχων με το Δ.Σ. της ΔΕΔΑΠΑΛ, ώστε να λυθεί το θέμα αυτό των χρεών. Ένα χρέος, το οποίο ο τότε αντιδήμαρχος Οικονομικών δεν το αναγνώριζε. Η συνάντηση αυτή δεν έγινε ποτέ.
Αρχικά συμφώνησα να γίνουν οι πρώτες εξάμηνες συμβάσεις με τα μπλοκάκια, επειδή θεώρησα ότι στην κατάσταση που ήμασταν και χωρίς προσωπικό στην υπηρεσία της καθαριότητας και την έξαρση του προσφυγικού, θα ήταν αδύνατον να καθαριστεί το νησί. Πλέον δεν συμφωνώ με τη συνέχιση αυτών των διαδικασιών. Θεωρώ ότι ο Δήμαρχος πρέπει να διεκδικήσει προσωπικό οκτάμηνων συμβάσεων ή και μόνιμους από την κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που είναι πανελληνίως γνωστά. Οι αντιμισθίες των μελών του Δ.Σ. δεν με βρήκαν από την αρχή σύμφωνο και μάλιστα δεν αποδέχθηκα το ποσό που μου αναλογούσε από τις συνεδριάσεις. Έχω πάρει στοιχεία ως μέλος του Δ.Σ. και το ποσό από τις αντιμισθίες των Ειδικών Συμβούλων και των Αιρετών για το 2015 φτάνει τις 99.600 ευρώ.
Για το θέμα των Μ.Κ.Ο. θέλω να τονίσω ότι είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε συνεργασία με τέτοιες οργανώσεις. Δεν ήμουν στο Συμβούλιο όταν ελήφθησαν οι αποφάσεις για τη συνεργασία, όμως ακόμη και αν ήμουν, δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθώ να πάρουμε έστω και ένα ευρώ από πηγές που κανείς δεν ξέρει από πού χρηματοδοτούνται».
Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια, ο αντιδήμαρχος Κ. Κατσαρός, σημείωσε: «Και σε άλλες εταιρείες ανάλογης δραστηριότητας ανά την Ελλάδα έχουν μπλοκάκια για να κάνουν τις εργασίες Καθαριότητας. Ακόμη και ο Δήμος Χίου έχει υιοθετήσει αυτό το μοντέλο και μάλιστα και σε αυτόν γίνονται συνεργασίες με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Δυστυχώς, για την κατάσταση αυτή, δεν φταίμε εμείς. Φταίει το κράτος επί σειρά ετών μέχρι και σήμερα, που δε λύνει αυτό το μεγάλο πρόβλημα».
«Έχουμε ένα πολιτικό θέμα, σημείωσε ο Στρ. Γεωργούλας. Είναι πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής, η οποία μας βρίσκει αντίθετους. Αυτή είναι η διαχείριση που θέλετε να κάνετε για το προσφυγικό;
Η άλλη επιλογή που έχουμε είναι ο αγώνας για τον τόπο μας που έχει υποστεί πολλά. Θα έπρεπε να διεκδικήσει μόνιμο προσωπικό για τη διαχείρισή του, χωρίς να χρειάζεται να έρθει σε συναλλαγή με άγνωστες Μ.Κ.Ο. Υπάρχουν τέτοιοι μηχανισμοί και θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν, ώστε με διαφανείς διαδικασίες να προσληφθούν ντόπιοι εργαζόμενοι».
Ιδιαίτερα αιχμηρή στην τοποθέτησή της, ήταν και η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκη Τσιριγώτη, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «Έχουμε μια κατάφορη καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων. Ρωτάω, λοιπόν, αν ένας άνθρωπος που εργάζεται στην καθαριότητα με ωράριο 7-3 ή 3-10 και απασχολείται αποκλειστικά στη ΔΕΔΑΠΑΛ, τι είναι εργολάβος ή μισθωτός, ανεξάρτητα με τι ασφάλιση έχει. Για εμάς είναι χαρακτηριστική η αντίληψη της Δημοτικής Αρχής, ότι είναι προνομιούχα μια εργαζόμενη που δουλεύει 7 χρόνια συνεχόμενα και μάλιστα με μπλοκάκι. Δυστυχώς, οι Δήμοι ήταν μπροστάρηδες, στις τακτικές που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, προσλαμβάνοντας κατά κόρον εργαζόμενους με μπλοκάκι, οι οποίοι στην ουσία δεν είχαν κανένα δικαίωμα. Θα διεκδικήσουμε επιτέλους, σθεναρά να προσλάβουμε μόνιμο προσωπικό για τους δήμους μας;»
«Ώδινεν όρος, κύριοι συνάδελφοι, είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Σπ. Γαληνός και έτεκεν Κουρτζή. Προετοίμασε σήμερα την παρουσία του εδώ με ύβρεις, συκοφαντίες και δηλητήριο. Κατηγορούμαστε εδώ και πολύ ώρα για το έργο που κάνουμε και κανείς δεν έχει βρεθεί, σε τελική ανάλυση, να πει έναν καλό λόγο για την προσπάθειά μας. Έχουμε καθαρίσει το νησί και τις παραλίες από άκρη σε άκρη και πραγματικά, το μόνο που έχετε να πείτε είναι ύβρεις και συκοφαντίες. Ξεχάσατε τι αντιμετωπίσαμε όλο αυτό το διάστημα; Ήμασταν στα όρια της έκρηξης τον Αύγουστο και είτε μας αρέσει είτε όχι, οι Μ.Κ.Ο. στο μέτρο του δυνατού βοήθησαν να λυθεί το πρόβλημα. Μας κατηγορείτε ότι πήραμε χρήματα και φροντίζουμε με κάθε τρόπο το συμφέρον του τόπου και να γίνουν έργα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε.
Σπέρνετε, λοιπόν, δηλητήριο και φήμες για τα διάφορα θέματα».
ΠΟΤΕ ΞΕΠΟΥΛΗΘΗΚΑΤΕ;
Ο μεγάλος καυγάς ξεκίνησε λίγο μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του δημάρχου και αφού ξεκίνησαν οι δευτερολογίες.
Πρώτος πήρε το λόγο ο Ν. Κουρτζής. Η φράση που φαίνεται ότι εξόργισε το δήμαρχο και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη δημοτική παράταξη του Γαληνού, ήταν η εξής: «Κάποτε κύριε δήμαρχε καταψηφίσατε ηρωικά ένα μνημόνιο επειδή πιστεύατε ότι θα μας βάλει στην κρίση πιο βαθιά. Τώρα οι πρακτικές που ακολουθείτε στο δήμο Λέσβου, είναι ίδιες με αυτές που μας οδήγησαν στην κρίση. Κύριε δήμαρχε πότε στην πορεία από τότε μέχρι σήμερα, ξεπουληθήκατε;»
«Είσαι αλήτης» απάντησε ο δήμαρχος, όντας πλέον εκτός εαυτού.
Στο σημείο αυτό, σηκώθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Π. Αλβανόπουλος, ο οποίος ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση και να αποχωρήσουν όλοι οι σύμβουλοι. «Τι κάθεστε και τον ακούτε, φώναξε, εγώ με το Γαληνό ούτε καλημέρα δεν λέμε πια. Όμως, αυτό δεν το ανέχομαι, όλοι οι χαρακτηρισμοί εναντίον του είναι άδικοι, πάμε να φύγουμε».
ΥΒΡΕΙΣ
Το μισό Δημοτικό Συμβούλιο σηκώθηκε όρθιο, οι δημοτικοί σύμβουλοι ωρυόταν, χωρίς πλέον κανείς να καταλαβαίνει ποιος έβριζε ποιον και για ποιο λόγο. Ακούστηκαν ύβρεις εναντίον του Ν. Κουρτζή, ακόμη και από σιωπηλά και χαμηλών τόνων άτομα.
Όταν ο Ν. Κουρτζής, προσπάθησε να πάρει ξανά το λόγο, ο δήμαρχος κινήθηκε εναντίον του με σκοπό να τον χτυπήσει. Τον συγκράτησαν κυριολεκτικά στο παρά πέντε σύμβουλοι της παράταξής του, οι οποίοι τον έκλεισαν στο γραφείο της αίθουσας του Περιφερειακού Συμβουλίου και δεν τον άφηναν να βγει έξω.
Η συνεδρίαση όπως είναι φυσικό, διεκόπη σε ατμόσφαιρα ύβρεων και απειλών σωματικής βίας. Ο Ν. Κουρτζής, με δυσκολία αποχώρησε από την αίθουσα, στην οποία παρέμειναν μέχρι τέλος οι αντιδήμαρχοι που προσπαθούσαν να ηρεμήσουν το δήμαρχο.
ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, περίμεναν υπομονετικά, παρακολουθώντας τη συζήτηση, καθηγητές και γονείς των μαθητών του Μουσικού Γυμνασίου, οι οποίοι είχαν έρθει για το θέμα της εξαγοράς του Αρχοντικού Κατσάνη, που φυσικά δεν συζητήθηκε ποτέ.
Οι εκπαιδευτικοί, πραγματικά έπαθαν σοκ βλέποντας αυτές τις εικόνες και μάλιστα τη στιγμή που κορυφώθηκε η ένταση, φώναξαν «ντροπή» και αποχώρησαν απογοητευμένοι από την αίθουσα.
Η μαύρη αυτή συνεδρίαση διεκόπη τα μεσάνυχτα και αναμενόταν να συνεχιστεί χθες το βράδυ, με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Μ. Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ