Ξεκίνησε ο πόλεμος για την «Αιγαία Ζεύξη» στη Λέσβο - Απάντηση Αντιπεριφερειάρχη
Χρόνος ανάγνωσης :
2'Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκου Μάρκου, σχετικά με τις αιτιάσεις περί παραπληροφόρησης, για τη δημοσιότητα της επένδυσης για το έργο «Αιγαία Ζεύξη»:
«Πληροφορούμενοι για την καταγγελία του Δημοτικού Συμβούλου Γιώργου Πάλλη, για την υποτιθέμενη παραπληροφόρηση στην οποία συντελούμε, τοποθετούμαστε –δυστυχώς- για τα αυτονόητα, που μπροστά σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τεχνηέντως παραβλέπονται για τη δημιουργία εντυπώσεων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου στη συνεδρίασή του στις 7-9-2012 –παρά το ότι θεσμικά και τυπικά δεν υποχρεούται να αποφασίσει- λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία και τη βαρύτητα του έργου, με την Υπ΄ αριθμ: 519 Απόφαση, γνωμοδότησε με μεγάλη πλειοψηφία «υπέρ της έγκρισης της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Αιγαία Ζεύξη», με την προϋπόθεση της ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων επιβάρυνσης στο περιβάλλον και της μεγιστοποίησης των ανταποδοτικών οφελών προς τις τοπικές κοινωνίες.».
Επισυνάπτουμε το πλήρες πρακτικό της συνεδρίασης και καλούμε το δημοτικό σύμβουλο και τον οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο, να το αντιπαραβάλλει με το αναρτημένο κείμενο στον ιστότοπο της Περιφέρειας.
Λόγω της εξαιρετικής σημασίας του έργου, καλό θα ήταν οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση να εστιάζουν στην ουσία με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, αντί να αναλώνονται σε μία κριτική επί της διαδικασίας που απλά αποπροσανατολίζει το κοινό.».
Πρωτοβουλία Πολιτών για το ενεργειακό στη Λέσβο. ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 30/10 ΣΤΙΣ 18.00
Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή (φώτο άρθρου) πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 25 Οκτωβρίου η προβολή της ταινίας ΑΝΕΜΟΜΑΖΩΜΑΤΑ (WINDFALL) από την «Πρωτοβουλία Πολιτών για το Ενεργειακό στη Λέσβο». Η ταινία παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Παρόλο τις διαφορετικές συνθήκες, το πρόβλημα με τις εγκαταστάσεις βιομηχανικών αιολικών πάρκων παρουσιάζει πολλά κοινά με την εγκατάσταση βΑΠΕ στο Βόρειο Αιγαίο.
Μέσα από τις εικόνες και τις μαρτυρίες των ανθρώπων φανερώθηκε το μέγεθος των επιπτώσεων προς το περιβάλλον αλλά και στην καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν κοντά σε αιολικά πάρκα και εξηγείται γιατί αυτές οι επενδύσεις, τελικά, δεν είναι τόσο Πράσινες όσο προσπαθούν κάποιοι να τις πλασάρουν. Το πιο σημαντικό στοιχείο της ταινίας, όμως, είναι ότι οι κοινωνίες όταν ενημερωθούν και οργανωθούν απέναντι στην επερχόμενη απειλή μπορούν να καταφέρουν πολλά!
Μέλος της Πρωτοβουλίας αναφέρει:
Μόλις πληροφορήθηκα οτι ο Ρόκκας κατέθεσε στη Διεύθυνση Δασών Λέσβου, αίτημα- προκαταρκτικά και ίσως διερευνητικά -για χαρακτηρισμό 1000 στρεμμάτων για ένα αιολικό πάρκο στην Λέσβο. Δεν ξέρω αν έχει γίνει κάτι ανάλογο και στη Χίο. Ας το ελέγξει όποιος μπορεί.
Για την Λήμνο το σχετικό αίτημα κατατίθεται στην Λέσβο άρα προς το παρόν έχουμε δεδομένο μόνο αυτό της Λέσβου.