«Μονομαχία» Lidl και ΑΒ Βασιλόπουλος στη Μυτιλήνη για το καλάθι
Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου
- "Πόλεμος γιγάντων" για τη διανομή της πίτας των καταναλωτών της Μυτιλήνης και των χωριών
- "Απάντηση" ετοιμάζουν οι Γερμανοί στον Βασιλόπουλο, αναθέτοντας σε τεχνικό γραφείο την τακτοποίηση παλιών εκκρεμοτήτων, με στόχο να μεγαλώσουν οι εγκαταστάσεις του σούπερ-μάρκετ στον Καρά-Τεπέ μέχρι 300 τετραγωνικά
Τις διαδικασίες προκειμένου να επεκτείνει τις κτιριακές της εγκαταστάσεις μέχρι 300 τετραγωνικά έχει ξεκινήσει η γερμανική αλυσίδα Lidl για το κατάστημά της στον Καρά-Τεπέ της Μυτιλήνης, λίγες ημέρες αφότου ξεκίνησε την λειτουργία του το νέο σούπερ-μάρκετ της εταιρείας Βασιλόπουλος στα Ταμπακαριά. Η Lidl προχωρά αυτό το διάστημα την τακτοποίηση παλιών εκκρεμοτήτων ως προς τον χαρακτηρισμό της έκτασης των 12,5 στρεμμάτων, που σήμερα χρησιμοποιείται για πάρκινγκ αυτοκινήτων περιμετρικά του κτιρίου, καθώς η "νομιμοποίηση" αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να πάρει την πολεοδομική άδεια για την επέκταση του κτιρίου της.
Ήδη η μεγάλη αλυσίδα έχει αναθέσει τη μελέτη σε γνωστό τεχνικό γραφείο του νησιού μας, με στόχο όταν θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πολεοδομική αδειοδότηση και την κατασκευή της επέκτασης να έχει ακόμα μερικές εκατοντάδες κωδικούς προϊόντων στο κατάστημά της, ώστε να περιορίσει την "διαρροή" καταναλωτών προς το νέο σούπερ-μάρκετ Βασιλόπουλος. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για "μάχη γιγάντων" με στόχο την πίτα της ντόπιας κατανάλωσης, καθώς το νέο σούπερ-μάρκετ Βασιλόπουλος έχει εντείνει τον ανταγωνισμό στην περιοχή και μάλιστα αυτό την ώρα που και η εταιρεία Carrefour-Μαρινόπουλος φέρεται - σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες - να συνεχίζει να έχει ακόμα στα επεκτατικά της σχέδια την περιοχή της Μυτιλήνης, μετά το προ ετών "ναυάγιο" στην ίδρυση σούπερ-μάρκετ στο ακίνητο της οδού Μάνου Κατράκη, το οποίο τελικά λειτουργεί ως κινεζικό πολυκατάστημα. Μάλιστα πληροφορίες, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώνονται επίσημα, φέρουν την εταιρεία Μαρινόπουλος να "καλοβλέπει" τις παλιές αποθήκες της Αγροτικής Τράπεζας απέναντι από το Lidl, οι οποίες ανήκουν σε ιδιωτική εταιρεία (Αναπτυξιακή Εταιρεία Λέσβου) που επιδιώκει την αξιοποίησή τους.
Η δεύτερη επέκταση
Η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Lidl θα είναι η δεύτερη κατά σειρά, καθώς το κτίριο έχει επεκταθεί ήδη μία φορά τα προηγούμενα χρόνια. Το αίτημα για την πρώτη επέκταση είχε υποβληθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο επί Νομαρχίας Παύλου Βογιατζή, το θέμα όμως όλως τυχαίως τότε δεν εισήχθη σε ημερήσια διάταξη συνεδρίασης για να συζητηθεί εμπρόθεσμα.
Όταν έγινε εκπρόθεσμα η συνεδρίαση απορρίφθηκε η αίτηση της Lidl για επέκταση, η εταιρεία όμως προσέφυγε στη Δικαιοσύνη "πατώντας" στην πρόβλεψη του νομοθέτη ότι σε περίπτωση που μέσα σε διάστημα 40 ημερών δεν εκδίδεται απόφαση επί της αιτήσεως του επιχειρηματία, τότε αυτό εκλαμβάνεται ως έγκριση του αιτήματος. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία αναθέτοντας την υπόθεση στον δικηγόρο της Θεσσαλονίκης, Χρήστο Καπαχτσή, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καταφέρνοντας, έστω με καθυστέρηση ετών, να επεκτείνει το κατάστημά της σύμφωνα με το νόμο τα προηγούμενα χρόνια.
Ο 3377
Παρότι ο Νόμος 3377, που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Καραμανλή, προβλέπει τον περιορισμό του εμβαδού των σούπερ-μάρκετ (λιανική και αποθήκες) στα 500 τετραγωνικά, οι διατάξεις πλέον δεν εφαρμόζονται μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, από την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η πρόβλεψη για περιορισμό του εμβαδού των πολυκαταστημάτων.
Πρόκειται για το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ που είχαν αναδείξει τα "Νέα της Λέσβου" το 2013, όπου γράφαμε για την απόφαση-"πιλότο" της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με τους περιορισμούς ίδρυσης, κατασκευής και λειτουργίας των σούπερ-μάρκετ στα νησιά.
Την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχε προκαλέσει η προσφυγή μεγάλης αλυσίδας σούπερ-μάρκετ στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά της απορριπτικής απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων στη λειτουργία της επιχείρησης άνω των 500 τετραγωνικών στο συγκεκριμένο Νομό της Κρήτης.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών υπέβαλε προδικαστικό ερώτημα στο ΣτΕ για το εάν είναι σύμφωνες ή όχι με το Σύνταγμα οι διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 2323/1995 και 3377/2005, που καθορίζουν το πλαίσιο ίδρυσης, κατασκευής κ.λπ. υπεραγορών λιανικού εμπορίου. Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με την υπ' αριθμ. 694/2013 απόφαση, υπογραμμίζει ότι το άρθρο 5 του Συντάγματος, το οποίο «κατοχυρώνει την ελευθερία ασκήσεως οικονομικής δραστηριότητας, κατοχυρώνει, μεταξύ άλλων, και την ελευθερία ιδρύσεως και εκμεταλλεύσεως εμπορικών καταστημάτων».
Εν όψει αυτού, συνεχίζουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας, η διά νόμου υπαγωγή της οικονομικής δραστηριότητας της εκμετάλλευσης εμπορικών καταστημάτων σε «καθεστώς προηγουμένης διοικητικής αδείας συνιστά περιορισμό συνταγματικώς κατοχυρωμένης ελευθερίας, ο οποίος είναι ανεκτός κατά το Σύνταγμα, μόνον εάν η σχετική νομοθετική ρύθμιση δικαιολογείται από συγκεκριμένους λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθορίζει σαφή και αντικειμενικού χαρακτήρα κριτήρια, βάσει των οποίων ασκείται η αρμοδιότητα της Διοικήσεως, δικαιολογείται επαρκώς από την ειδική φύση του αντικειμένου της ρυθμίσεως και κινείται εντός των ορίων που χαράσσει η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας».
Ο Θράσος Καλογρίδης
Με βάση τα παραπάνω η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης "αποδέχθηκε τη μοίρα της", χωρίς να αντιδράσει στην πρόσφατη λειτουργία του καταστήματος Βασιλόπουλος στην ίδια περιοχή σε εμβαδόν άνω των 500 τετραγωνικών, που εκτείνεται σε δύο ορόφους. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με το Επιμελητήριο Λέσβου, καθώς όπως δήλωσε χθες στα "Νέα της Λέσβου" ο πρόεδρός του, Θράσος Καλογρίδης: «Απευθυνθήκαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης υποβάλλοντας ως Επιμελητήριο ερώτημα έχοντας σκοπό να παρέμβουμε, προκειμένου να περιοριστεί το εμβαδόν του σούπερ-μάρκετ Βασιλόπουλος. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος μέσω της οποίας καλύπτονται οι αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπ’ αυτήν την έννοια δεν έχουμε άλλη δυνατότητα παρέμβασης και νομίζω ότι δεν θα υπάρξει και κανένα εμπόδιο και στην επέκταση του σούπερ-μάρκετ Lidl. Αυτό ωστόσο που οφείλω να θέσω ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου είναι ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνεται ανεκτή από την Αυτοδιοίκηση η όχληση στη λειτουργία της Μυτιλήνης ή άλλων περιοχών του νησιού μας από τη λειτουργία των σούπερ-μάρκετ», ανέφερε ο κ. Καλογρίδης χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την στάση των αλυσίδων να μην εντάσσουν στους κωδικούς των προϊόντων που διαθέτουν και λεσβιακά προϊόντα. «Είναι απαράδεκτο παρά τις πιέσεις που έχουμε ασκήσει και με επιστολές που τους απέστειλα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων κωδικών προϊόντων να μην τα διαθέτουν από τα καταστήματα. Εμείς ζητήσαμε όχι σε όλα τα καταστήματα της Ελλάδας, αλλά μόνο στα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο να έρχονται το καλοκαίρι οι τουρίστες και να βρίσκουν το λεσβιακό ελαιόλαδο, το μέλι και άλλα προϊόντα στις αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στο νησί μας. Δυστυχώς παρά τα διαβήματά μας ως Επιμελητήριο, οι απαντήσεις που λάβαμε δεν μας ικανοποιούν», είπε καταλήγοντας ο κ. Καλογρίδης.