Στους κατοίκους της Λέσβου το βραβείο «John McCain» - Το παρέλαβαν δύο Πρόσκοποι από το νησί μας
Δύο παιδιά από τη Λέσβο στάθηκαν σήμερα απέναντι στους ισχυρούς του πλανήτη και έστειλαν το δικό τους μήνυμα. Ο Ξενοφών και ο Γιάννης.
"Σας παρακαλώ μην ξεχάσετε το νησί μας, μην ξεχνάτε ότι είναι άνθρωποι. Είμαστε ακόμα εκεί. Εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε με δυσκολίες, αλλά παρακαλώ, μην μας ξεχνάτε ..." είναι ο επίλογος της ομιλίας τους κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Χάλιφαξ του Καναδά στην τελετή βράβευσης των κατοίκων της Λέσβου για την προσφορά τους στην προσφυγική κρίση.
"Από τη Λέσβο στείλαμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης. Δείξαμε ότι είμαστε υπερήφανοι για την καρδιά του λαού της Ενωμένης Ευρώπης και τις ηθικές αξίες που αντιπροσωπεύει. Και τώρα είναι καιρός να κοιτάξουμε πίσω και να αξιολογήσουμε τι κάναμε. Είμαστε εδώ για να παραλάβουμε ένα βραβείο που απονέμεται στους ανθρώπους του νησιού μας. Σε όλους τους πολίτες που ήταν αλληλέγγυοι με τους ανθρώπους που δοκιμάστηκαν." τονίζουν σε άλλο σημείο της ομιλίας τους και προσθέτουν :"Όταν η προσφυγικές ροές κορυφώθηκαν το τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο του 2015 όταν και από τη Λέσβο πέρασαν σχεδόν 700.000 άνθρωποι, οι Πρόσκοποι πέραν της βοήθειας στους πρόσφυγες θεώρησαν καθήκον το ότι πρέπει να εργασθούν στην κατεύθυνση της προστασίας της τοπικής κοινωνίας από τα δηλητήρια της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που διαχέονταν στην τοπική κοινωνία.
Για αυτό και εργάστηκαν μεθοδικά βοηθώντας υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου στην αποκατάσταση κύρια του περιβάλλοντος όπου αυτό πληγώθηκε σοβαρά από τη δημιουργία ανεξέλεγκτων πρόχειρων προσφυγικών καταυλισμών. Δεκάδες Πρόσκοποι ταξίδεψαν με δικά τους έξοδα από όλη την Ελλάδα βοηθώντας τις υπηρεσίες του Δήμου σε καθαρισμούς κυρίως δημόσιων χώρων."
Μετά από επιθυμία του δημάρχου Λέσβου κ. Σπύρου Γαληνού, το βραβείο παρέλαβαν δύο Πρόσκοποι εκπροσωπώντας την τοπική κοινωνία του νησιού, που με αυταπάρνηση το 2015, όταν οι πρόσφυγες έφταναν κατά εκατοντάδες στις ακτές του νησιού, υπερέβαλαν εαυτόν για να προσφέρουν σε όσους είχαν ανάγκη.
Στο Χάλιφαξ από το βράδυ της Παρασκευής 16/11/18 μετέβησαν τα Ενήλικα Στελέχη των Ελλήνων Προσκόπων, Ξενοφών Κουκούτας και Γιάννης Σβώρος, για να παραλάβουν το βραβείο John McCain για τον ηγετικό ρόλο σε κοινωφελές έργο.
To βραβείο John McCain Prize for Leadership in Public Service θεσμοθετείται για πρώτη φορά και η χήρα του Αμερικανού γερουσιαστή Σίντι ΜακΚέιν, εξέφρασε την επιθυμία να αποτελέσει έμπνευση και για άλλους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Βραβεύοντας τους κατοίκους της Λέσβου, αναγνωρίζουμε τις θυσίες που έχουν κάνει για να προσφέρουν ασφάλεια, παρηγοριά και ελπίδα στους πρόσφυγες προκειμένου να αντέξουν τις απελπιστικά δύσκολες συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και ο Ξενοφών και ο Γιάννης έκλεισαν με στίχους του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη:
"Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ
και μυρσίνη συ δοξαστική
μη παρακαλώ σας μη
λησμονάτε τη χώρα μου!"
Ακολούθως, η κα Cindy MacCain, Πρόεδρος του Ιδρύματος John McCain, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Ο Άντρας μου θα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος σήμερα αν ήταν εδώ να δει ότι το βραβείο που έχει το όνομά του πηγαίνει σε μια κοινότητα που το αξίζει περισσότερο από όλους, τους ανθρώπους του πανέμορφου νησιού της Λέσβου.
Όταν χιλιάδες άνθρωποι έψαχναν καταφύγιο από τη βία και την τυραννία οι άνθρωποι της Λέσβου δεν τους έδιωξαν. Δεν τους είδαν ως εισβολείς, δεν τους είδαν ως ευκαιρία για να κερδίζουν πολιτικό πλεονέκτημα δίνοντάς τους απλά νερό και ρεύμα. Όχι δεν το έκαναν. Έκαναν κάτι πιο ευγενές. Τους βοήθησαν. Ήμουν στη Λέσβο το 2016 και είδα από κοντά το μέγεθος της καταστροφής όπως είδα και το μέγεθος της ταπεινότητας των ανθρώπων της Λέσβου.
Οι κάτοικοι της Λέσβου, πολλοί από τους οποίους κατάγονται και οι ίδιοι από πρόσφυγες, έδωσαν καταφύγιο σε όλους αυτούς. Επούλωσαν τις πληγές τους, τους φιλοξένησαν και φέρθηκαν με σεβασμό σε όλους τους νεκρούς τους. Οι κάτοικοι της Λέσβου καλωσόρισαν ανθρώπους στις ακτές τους που ήταν ανεπιθύμητοι αλλού, έκαναν αυτό που μπορούσαν, τους έδωσαν ελπίδα, έδειξαν ότι ο κόσμος νοιάζεται γι’ αυτούς και βασανίστηκαν από τις συνθήκες που οι ίδιοι δεν δημιούργησαν.
Η ενσυναίσθησή τους, η ευαισθησία και η συμπόνια τους έδωσε ξανά την αξιοπρέπεια σε όσους ήταν απελπισμένοι.
Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είναι τόσο σπάνια όσο φαίνεται καθώς κοιτάζουμε το κόσμο στη τηλεόραση ή στο ίντερνετ. Είναι πάντα πηγή έμπνευσης και αξίζει να την τιμούμε. Αυτή η ανθρώπινη αξιοπρέπεια των ανθρώπων της Λέσβου είναι ένα παράδειγμα για όλους μας και αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε ένα τέτοιο παράδειγμα.
Κυρίες και Κύριοι,
Εκ μέρους του διεθνούς συνεδρίου ασφάλειας του Χάλιφαξ και του ανθρώπου που αυτό το βραβείο φέρει το όνομα, του συζύγου μου Τζον Μακ Κέιν, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους κατοίκους της Λέσβου που μας θύμισαν ότι είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου θεού, ότι η αγάπη νικά πάντα το μίσος και ότι μπορούμε να κάνουμε το κόσμο καλύτερο από ότι τον παραλάβαμε. Είναι τιμή μου που σας παραδίδω αυτό το βραβείο».
Την απονομή παρακολούθησαν υψηλόβαθμα στρατιωτικά στελέχη από πολλές χώρες όπως ο Καναδάς, το Μεξικό, η Αυστραλία η Ινδία κ.α, καθώς και πολιτικά στελέχη που συμμετείχαν στο συνέδριο όπως Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚP Ομέρ Τσελίκ με πολυμελές επιτελείο, οι Υπουργοί Άμυνας από Ιράκ, Αφγανιστάν και Καναδά, ο Γενικός Γραμματέας πολιτικών Υποθέσεων και Ασφάλειας James Apathurai, καθώς ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Νίκολας Μπέρνς, με την ιδιότητά του καθηγητή του Harvard.
Στο περιθώριο του συνεδρίου έγιναν και άλλες σημαντικές συναντήσεις εργασίας του εκπροσώπου του Δήμου Λέσβου με στελέχη του ιδρύματος John McCain καθώς και του Halifax International Forum με σκοπό μελλοντικές κοινές δράσεις και ειδικότερα σε ότι αφορά τη διοργάνωση συνεδρίων, τον μαθητικό τουρισμό από το εξωτερικό και την σταθερή συμμετοχή του Δήμου Λέσβου σε παρόμοιες διεθνείς διοργανώσεις .
O Δήμαρχος Λέσβου είχε δηλώσει :
Ως «διεθνή αναγνώριση της θυσίας, του θάρρους και της πραγματικής αλληλεγγύης των κατοίκων της Λέσβου, που συγκλόνισαν τη διεθνή κοινότητα με την ανταπόκρισή τους στην πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση του 2015» χαρακτηρίζει με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός το πρώτο «Βραβείο John McCain για τον Ηγετικό Ρόλο στο Κοινωφελές Εργο» (John McCain Prize for Leadership in Public Service) που, όπως έγινε γνωστό σήμερα, απονεμήθηκε στους κατοίκους της Λέσβου «για την ηρωική τους υποστήριξη προς τους πρόσφυγες».
«Αναγνώριση που, όπως σημειώνει ο κ. Γαληνός, αφορά τους κατοίκους της Λέσβου και αντανακλά σε όλους τους Έλληνες». Με τη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαληνός ευχαρίστησε «το ίδρυμα John McCain και τo Halifax Security Forum καθώς και την Cindy McCain προσωπικά για την τιμή αυτή προς τους συμπολίτες».
Το βραβείο αυτό, με απόφαση του Δημάρχου Λέσβου και σε συνεννόηση με το ίδρυμα McCain, αποφασίστηκε να το παραλάβει αντιπροσωπία της Προσκοπικής Κίνησης της Λέσβου, σε αναγνώριση της σημαντικής εθελοντικής συνεισφοράς των Προσκόπων, στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ιδιαίτερα στην περίοδο 2015 – 2016 καθώς και για την παράλληλη στήριξη της τοπικής κοινωνίας έναντι των επιπτώσεων της κρίσης.
«Θεωρώντας ότι τα παιδιά του τόπου μας εκφράζουν πάντα την ελπίδα και την αισιοδοξία για το αύριο και είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της τοπικής κοινωνίας, επιλέξαμε, σε συνεργασία με το ίδρυμα McCain, δύο νέα παιδιά να παραλάβουν το πρώτο βραβείο John McCain. Σκοπός μας είναι να τονίσουμε τη σημασία της πραγματικά εθελοντικής προσφοράς από τους απλούς ανθρώπους της Λέσβου, που έπραξαν το ανθρωπιστικό τους καθήκον τους καλοκαιρινούς μήνες του 2015 συγκλονίζοντας τη διεθνή κοινή γνώμη. Ευχαριστούμε το ίδρυμα John McCain και τo Halifax Security Forum καθώς και την κα Cindy McCain προσωπικά για την τιμή αυτή προς τους συμπολίτες μας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.
Η δράση των Προσκόπων της Λέσβου
Οι Πρόσκοποι της Λέσβου, πιστοί στις καλύτερες παραδόσεις του Ελληνικού Προσκοπισμού αγόγγυστα εργάστηκαν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης αλλά και των επιπτώσεων από τις προσφυγικές ροές στην τοπική κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια. Στο παρελθόν μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν ως και οι τέντες των Προσκοπικών Συστημάτων της Μυτιλήνης για την προστασία των προσφύγων που είχαν εγκλωβιστεί στο λιμάνι της πόλης. Στις δράσεις μάλιστα κυρίως Κοινοτήτων Ανιχνευτών, είχαν ενταχθεί και επισκέψεις για κοινωνική προσφορά σε καταυλισμούς προσφύγων (τότε στο λεγόμενο «κολαστήριο» στην Παγανή της Μυτιλήνης).
Από την εκδήλωση του μεγάλου προσφυγικού ρεύματος το Φεβρουάριο του 2015 οι Πρόσκοποι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στήνοντας καταυλισμούς. Περιθάλποντας προσφυγικές οικογένειες. Μαγειρεύοντας και μοιράζοντας φαγητό σε δομές. Παίζοντας με παιδιά. Όταν η προσφυγικές ροές κορυφώθηκαν το τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο του 2015, όταν και από τη Λέσβο πέρασαν σχεδόν 700.000 άνθρωποι, οι Πρόσκοποι πέραν της βοήθειας στους πρόσφυγες θεώρησαν καθήκον το ότι πρέπει να εργασθούν στην κατεύθυνση της προστασίας της τοπικής κοινωνίας από τα δηλητήρια της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που διαχέονταν στο τοπικό πληθυσμό.
Για αυτό και εργάστηκαν μεθοδικά βοηθώντας υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου, πρώτιστα στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος όπου αυτό πληγώθηκε σοβαρά από τη δημιουργία ανεξέλεγκτων πρόχειρων προσφυγικών καταυλισμών. Δεκάδες Πρόσκοποι ταξίδεψαν με δικά τους έξοδα από όλη την Ελλάδα βοηθώντας τις υπηρεσίες του Δήμου σε καθαρισμούς, κυρίως δημόσιων χώρων.
Η προσπάθεια συνεχίστηκε και όλο το 2016 με δράσεις κυρίως για το παιδί πρόσφυγα σε καταυλισμούς και δομές διαμονής προσφύγων στο νησί.
Κορυφαίες στιγμές όμως ήταν αυτές των δράσεων των Ανιχνευτών της Μυτιλήνης (ανάμεσα τους και ο Ξενοφών Κουκούτας και ο Γιάννης Σβώρος που 16χρονα παιδιά τότε) βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή την περίοδο της άφιξης των λεμβών στους καταυλισμούς, στήνοντας σκηνές, συγκεντρώνοντας τρόφιμα για τις ανάγκες εστίασης, μοιράζοντας φαγητό. Παίζοντας ώρες ατέλειωτες με τα παιδιά πρόσφυγες. Βοηθώντας όπου μπορούσαν, την τοπική κοινωνία και τους φορείς της στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Ήταν οι Ανιχνευτές της Μυτιλήνης οι μόνοι ανήλικοι πραγματικοί εθελοντές, που στην περίοδο της κρίσης ΕΣΩΣΑΝ ΖΩΕΣ βουτώντας στη θάλασσα, βγάζοντας από αυτήν παιδιά.
Έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στα δοκιμαζόμενα παιδιά των πολέμων της Ανατολής, στα εγκλωβισμένα στα σύνορα και σε καταυλισμούς παιδιά πρόσφυγες. Έδειξαν το πραγματικό πρόσωπο των λαών της Ενωμένης Ευρώπης και των ιδεών της.
Γεγονός που καταγράφτηκε μάλιστα από το BBC World και μεταδόθηκε τις παραμονές των Χριστουγέννων του 2015. Για αυτό και ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι Μουν, επισκεπτόμενος τον Ιούνιο του 2016 τη Μυτιλήνη ζήτησε να συναντηθεί με τους Ανιχνευτές αυτούς, τους οποίους και συνεχάρη για τη δράση τους.
Για όλα τα παραπάνω:
Ο Δήμος Λέσβου βράβευσε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων με το μετάλλιο του Δήμου και σχετικό δίπλωνα.
Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), το δευτεροβάθμιο όργανο όλων των Σωματείων, Συλλόγων, Ενώσεων, Εστιών, με καταγωγή από το σύνολο της Μικράς Ασίας, την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο την Τένεδο και όλη την Ανατολική Θράκη, βράβευσε τους Προσκόπους της Λέσβου. Το μετάλλιο της Ομοσπονδίας συνοδευόμενο από τιμητικό δίπλωμα απονεμήθηκε από το γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Δημήτρη Παντέλα στη σημαία των Προσκόπων της Λέσβου, «για την αλληλεγγύη τους στους σύγχρονους πρόσφυγες τον τελευταίο χρόνο και όχι μόνο. Αλλά και για τη στήριξη που παρείχαν με πράξεις τους στην τοπική κοινωνία ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από τις προσφυγικές ροές».
Επίσης τιμητικό δίπλωμα της «Εστίας Νέας Σμύρνης» απονεμήθηκε από τον πρόεδρό της Γιάννη Παπαδάτο στην Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου «για τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι Έλληνες Πρόσκοποι στους πρόσφυγες του χτες της Μικρασίας και τους πρόσφυγες του σήμερα. Για την αλτρουιστική τους βοήθεια, συμπαράσταση και στήριξη στους αδύνατους της ιστορίας».
Οι Πρόσκοποι της Λέσβου βραβεύτηκαν επίσης με το βραβείο «Ήρωες της Ειρήνης» («Messengers of Peace Heroes») του Παγκόσμιου Οργανισμού της Προσκοπικής Κίνησης το οποίο μάλιστα παρέλαβαν στη διάρκεια της διημερίδας που διοργάνωσε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στην Αθήνα, με θέμα «Ανιχνεύοντας το μονοπάτι του εθελοντισμού» παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ο οποίος και τυος συνεχάρη για το έργο τους.
Το σύνολο του κόστους των παραπάνω παρεμβάσεων καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από ιδιωτικές προσφορές ενήλικων βαθμοφόρων και φιλοπροσκόπων.