Σενεγαλέζοι της Μόριας τίμησαν τους συμπατριώτες τους που σκοτώθηκαν στην μάχη της Καλλίπολης
Δεκαέξι αιτούντες άσυλο από τη Σενεγάλη, που διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας, σηματοδότησαν τη τελετή (Τετάρτη 03/10/2018) για τα 100 χρόνια από τη λήξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, που έγινε στο γαλλικό νεκροταφείο των θυμάτων της μάχης της Καλλίπολης, στο χωριό Λουτρά της Μυτιλήνης. Κι αυτό γιατί θύμισαν ότι οι νεκροί του μεγάλου πολέμου που θάφτηκαν στον ελαιώνα αυτόν, ήταν συμπατριώτες τους Σενεγαλέζοι που είχαν πολεμήσει και τελικά πεθάνει για την Ευρώπη, με τα Γαλλικά αποικιακά στρατεύματα.
Ας σημειωθεί ότι η Λέσβος μετά την κατάρρευση του πολύνεκρου μετώπου των Δαρδανελίων, το 1915 και ιδιαίτερα το μεγάλο φυσικό λιμάνι του κόλπου της Γέρας, ετέθη υπό Γαλλική διοίκηση. Στη θαλάσσια περιοχή της Σκάλας Λουτρών ναυλοχούσε ο συμμαχικός αγγλογαλικός στόλος, ενώ λειτούργησαν στρατόπεδο και νοσοκομείο για την ανάνηψη στρατιωτών που επέστρεψαν από το μέτωπο.
Ανάμεσα τους αποικιακά στρατεύματα της Γαλλίας, υπό το Συνταγματάρχη Δερβιέ από τη Σενεγάλη και το Βιετνάμ. Οι τραυματίες που πέθαναν στη Λέσβο ετάφησαν όλοι σε έναν ελαιώνα, ενώ σε ένα μνημείο που στήθηκε και που πλέον έχει καταστραφεί γράφτηκε «Στους συντρόφους μας που πέθαναν. Η στρατιά της Ανατολής».
Το νεκροταφείο αυτό εγκαταλείφτηκε και παρά τα κατά καιρούς δημοσιεύματα, ουδείς ασχολήθηκε ποτέ με αυτό. Σήμερα με πρωτοβουλία της επίτιμης προξένου της Γαλλίας σε Λέσβο και Λήμνο Σοφίας Μπαρουτσάκη - Τσιριγώτη, ο χώρος συντηρήθηκε και τιμήθηκαν σε αυτόν τα 100 χρόνια από τη λήξη του μεγάλου πολέμου.
Ο αντιδήμαρχος Λέσβου Κώστας Κατσαρός, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε στην προοπτική ανάδειξης του χώρου από το Δήμο με την κατ' αρχάς αγορά του κτήματος το οποίο ανήκει σε ιδιώτη. Επίσης τόνισε την ανάγκη της σύγχρονης αντιμετώπισης από τους λαούς της Ευρώπης του κινδύνου του ρατσισμού και της αναβίωσης του φασισμού.
Μετά την κατάθεση στεφάνων(ανάμεσα τους και ο εκπρόσωπος των παρόντων Σενεγαλέζων, αιτούντων άσυλο), ο βοηθός ακόλουθος άμυνας της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα Ροντόλφ Τζοσερέ με την επίτιμη πρόξενο της Γαλλίας σε Λέσβο και Λήμνο Σοφία Μπαρουτσάκη Τσιριγώτη έκαναν τα αποκαλυπτήρια μιας σύγχρονης επιγραφής που αναφέρει: «Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα. Τιμή στους άντρες που έδωσαν τη ζωή τους για τη Γαλλία».
Ακολούθησε επίσκεψη στο μουσείο των μικρασιατών στη Σκάλα Λουτρών όπου μεταξύ των μόνιμων εκθεμάτων παρουσιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας του Φελίξ Σαρτιώ από το διωγμό των Ελλήνων της Φώκαιας το 1914). Ενώ οι εκδηλώσεις θα λήξουν σήμερα με επιστημονική ημερίδα στο νέο αρχαιολογικό μουσείο Μυτιλήνης με θέαμα «Λήξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, ο απόηχος 100 χρόνια μετά».
Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ
φωτογραφίες : Γιώργος Παπαδόπουλος