Κοινωνία

01/04/2016 - 00:17

Μυτιλήνη: πρόσφυγες στο σπίτι μας, χρήματα στην τσέπη μας

Μια πρωτοποριακή δράση θα εφαρμοστεί από αρχές Μαΐου στη Λέσβο με την ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Δήμου Λέσβου.

Η δράση περιλαμβάνει τη φιλοξενία προσφύγων από τη Συρία σε σπίτια οικογενειών της Λέσβου. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με ΜΚΟ (το όνομά της θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες) και θα αφορά αποκλειστικά πρόσφυγες από τη Συρία που έχουν έρθει στη Λέσβο και έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η επιδότηση των κατοίκων της Λέσβου που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά  για κάθε ενήλικο η επιχορήγηση θα είναι 50 ευρώ / ανά ημέρα φιλοξενίας και για κάθε ανήλικο 35 ευρώ / ανά ημέρα φιλοξενίας.  Η μέγιστη διάρκεια φιλοξενίας θα είναι έως 2 μήνες.

 

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1.    Να είναι μόνιμοι κάτοικοι Λέσβου

2.    Να έχουν ατομικό  εισόδημα τουλάχιστον 5.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα τουλάχιστον 8.000 ευρώ

3.    Να έχουν «λευκό» ποινικό μητρώο

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν αίτηση  μέσα από ηλεκτρονική πύλη που θα λειτουργεί ειδικά για αυτό το σκοπό. Οι αιτήσεις θα αξιολογούνται και στη συνέχεια όσοι επιλεγούν θα ειδοποιούνται να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.  Ο αριθμός  προσφύγων που θα μπορεί να φιλοξενήσει κάθε ενδιαφερόμενος – μόνιμος κάτοικος της Λέσβου - θα εξαρτηθεί από τ.μ. της οικίας του. Η δράση αρχικά θα αφορά τους μόνιμους κατοικούς στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλο το νήσι.

Προτεραιότητα στο πρόγραμμα θα έχουν οι οικογένειες προσφύγων. Ο αρχικός προϋπολογισμός μόνο για τη Λέσβο είναι 5 εκατ. Ευρώ και θα επωφεληθούν πάνω από 1000 πρόσφυγες από τη Συρία.

Στόχος της όλης δράσης είναι να αντιμετωπιστούν  δύο σοβαρά ζητήματα μετά τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας:

1.    Η καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Από την αρχή εφαρμογής της συμφωνίας τέθηκε θέμα για την παράνομη κράτηση προσφύγων στα hot spot (περιλαμβάνονται ακόμη και μικρά παιδιά). Με την υλοποίηση της δράση οι πρόσφυγες θα ζουν κάτω από ανθρώπινες συνθήκες έως ότου εξεταστούν οι αιτήσεις τους.

2.    Η άμβλυνση των προβλημάτων που υπάρχουν από τις προσφυγικές ροές στις περιοχές που είναι πύλες εισόδου προσφύγων. Η δράση ενισχύει οικονομικά τον τοπικό πληθυσμό και παράλληλα δημιουργεί «κουλτούρα» ενσωμάτωσης των προσφύγων που ίσως τελικά επιλέξουν να μείνουν στην Ελλάδα με βάση τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκιάς.

Η πρόβλεψη ότι οι προσφυγικές ροές δεν θα μειωθούν σε ικανοποιητικό βαθμό και υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθούν οι εικόνες του καλοκαιριού είναι ένας ακόμη λόγος που καθιστούν αναγκαία την συγκεκριμένη δράση. Εξάλλου η προσπάθεια να μισθωθούν κενά διαμερίσματα από ΜΚΟ για τη φιλοξενία των προσφύγων δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα όποτε η «επιδοτούμενη φιλοξενία» εκτιμάται ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο.

Η πρώτη εφαρμογή της δράσης επιλέχτηκε να πραγματοποιηθεί στη Λέσβο:

α) είναι το νησί που δέχθηκε τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές β) οι κάτοικοι του νησιού έχουν δείξει τη μεγαλύτερη αλληλεγγύη και υπάρχει ιδανικό έδαφος για να τρέξει μια τέτοια δράση.

 

Η υπάρχουσα κατάσταση:

Έστω και με αυξομειώσεις οι αφίξεις προσφύγων στη συνεχίζονται. Στο Κέντρο της Μόριας «φιλοξενούνται» πάνω από 2300 άτομα εκ των οποίων οι μισοί έχουν πρόθεση να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο. Είναι άγνωστο το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να εξεταστούν αυτές οι αιτήσεις ενώ παράλληλα οι αφίξεις θα συνεχίζονται. Ο φόβος για νέες εξεγέρσεις και επεισόδιο στο Κέντρο της Μόριας είναι βάσιμος και πρέπει άμεσα να βρεθούν λύσεις. Μάλιστα όπως ανέφερθηκε μια ομάδα Πακιστανών προσφύγων έχει ξεκινήσει από χθες Πέμπτη απεργία πείνας ζητώντας τη χορήγηση ασύλου. Το πρώτο βήμα ασφαλώς για την αντιμετώπιση της κατάστασης και θα είναι η ενίσχυση των δομών εξέτασης ασύλου με την άφιξη προσωπικού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου.

Το δημοσίευμα της Handelsblatt:

«Αιχμάλωτοι στο "κέντρο κράτησης" της Λέσβου» ήταν ο γλαφυρός τίτλος που έχει βάλει πριν από μερικές ημέρες ο δημοσιογράφος του οικονομικού πόρταλ της εφημερίδας Handelsblatt, ο οποίος βρίσκεται στη Λέσβο στηρίζοντας εθελοντικά το έργο μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης και δημοσιοποίησε εν είδει ημερολογίου τις εντυπώσεις του από το hot spot των προσφύγων στη Μόρια.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα της Handelsblatt, «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εξωθεί τους πρόσφυγες σε νόμιμα κέντρα υποδοχής. Οι συνθήκες διαβίωσης εκεί επιδεινώνονται, οι αρχές δεν ανταποκρίνονται».

Όπως επισημαίνεται, «η ελληνική κυβέρνηση μετέτρεψε σε συνέχεια της συμφωνίας (σ.σ. με την Τουρκία) πολλούς καταυλισμούς προσφύγων σε κλειστά στρατόπεδα», ενώ υπενθυμίζονται οι διαμαρτυρίες διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων που έκαναν το προηγούμενο διάστημα λόγο για «κέντρα κράτησης προσφύγων» στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα μετά τη Λέσβο θα εφαρμοστεί σταδιακά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ( και στην νησιωτική και στην ηπειρωτική Ελλάδα).  Με βάση όσα έγιναν γνωστά την επόμενη εβδομάδα  σε συνέντευξη τύπου στη Μυτιλήνη θα ανακοινωθούν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ όλες οι πληροφορίες για τη δράση.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι αυτή η δράση θα είναι η καλύτερη απάντηση στην γνωστή ακροδεξιά ρήση «να τους πάρετε σπίτι σας».  Ε, ναι λοιπόν θα τους πάρουμε σπίτι μας και επίσημα!

---------

up date:  ήταν η πρωταπριλιάτικη "είδηση"  του Lesvosnews.net.... και του χρόνου....

Μοιράσου το άρθρο!