Skip to main content
|

«Εκρηκτική» η κατάσταση στη Μόρια

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Και σε σκηνές που έχουν τοποθετηθεί στα χωράφια γύρω από τον καταυλισμό της Μόριας διαβούν εκατοντάδες άτομα μεταξύ των οποίων πάρα πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 5.500 πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν στον καταυλισμό ενώ οι υποδομές μπορούν να καλύψουν μόνον 2.500 άτομα.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική όχι μόνο στη Μόρια αλλά και σε ολόκληρη τη Λέσβο όπου αυτή την στιγμή βρίσκονται εγκλωβισμένα περιμένοντας να συζητηθεί η αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλλει, περισσότερα από 7,5 χιλιάδες άτομα, αριθμός ρεκόρ από την υπογραφή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωση - Τουρκίας το Μάρτιο του 2016, μέχρι σήμερα.

Αποφασίστηκε η άμεση μετακίνηση στην Αττική 1500 προσφύγων

Κατά την επίσκεψη των γγ Μετανάστευσης Μιλτιάδη Κλάπα και Υποδοχής Ανδρέα Γκουγκουλή στην Μόρια την Τετάρτη αποφασίστηκε μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου να έχουν αποχωρήσει από το νησί άλλα 1.500 άτομα. Τις περασμένες μέρες από τη Μόρια μεταφέρθηκαν περί τα 300 άτομα. Πρώτος προορισμός των ανθρώπων που φεύγουν από την Μόρια, η  Αττική και από εκεί η υπόλοιπη Ελλάδα.

Η κατάσταση στην Μόρια αναμένεται να γίνει καλύτερη όταν μεγάλο μέρος του καταυλισμού που σήμερα κατέχεται από την υπηρεσία ασύλου θα απελευθερωθεί αφού η υπηρεσία μετακομίζει σε άλλο κτίριο.Οι κτιριακές υποδομές της υπηρεσίας ασύλου αναμένεται να απελευθερώσουν χώρους για τη στέγαση περισσότερων των 500 ατόμων.


Human Rights Watch: Στρατόπεδο συγκέντρωσης η Μόρια  

Στις αρχές του μηνός και μετά από εννέα μέρες επιτόπια αυτοψία οι εκπρόσωποι του Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) εμφανίστηκαν στην ελληνική βουλή και περιέγραψαν την κόλαση της Μόριας.   

«Είναι ότι χειρότερο έχω δει και έχω περάσει πόλεμο»  

«Η Μόρια είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ένας καταυλισμός με συνωστισμό χιλιάδων ανθρώπων. Αυτό που είδαμε στη Μόρια είναι μία κατεπείγουσα κατάσταση. Είναι ότι χειρότερο έχω δει κι έχω περάσει και πόλεμο» είπε η ερευνήτρια του οργανισμού Εμίνα Τσεριμοβιτσ ( έχει υπάρξει και η ίδια πρόσφυγας) αποτυπώνοντας όσα έζησε στο hot spot της Μυτιλήνης.

Εκανε  λόγο για καθημερινούς καυγάδες, ακατάλληλες σκηνές που με την πρώτη βροχή μπάζουν νερό, ελλιπή θέρμανση που αρκείται σε κουβέρτες, έλλειψη νερού και μάχες που δίνονται από μικρά παιδιά για ένα μπουκάλι, καθώς και ντους με ανυπόφορες συνθήκες λόγω της δυσωδίας από ούρα και κόπρανα.

Προσβαση στο νερό μόνο τρεις φορές την ημέρα  

Συγκεκριμένα η κ. Τσερίμοβιτς  υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει νερό στη Μόρια και ο κόσμος έχει πρόσβαση στο νερό μόνο τρεις φορές την ημέρα για 30 - 40 λεπτά.

«Δεν υπάρχει ζεστό νερό. Είδαμε να φτάνει το νερό και μικρά παιδάκια, από τεσσάρων ετών και πάνω, να τρέχουν ξυπόλητα στο βραχώδες έδαφος με μπουκάλια στα χεράκια τους προσπαθώντας να τα γεμίσουν και να παλέψουν για το νερό μαζί με 4.000 άλλους ανθρώπους».

Οι δυο ερευνήτριες είχαν άφησαν βαρύτατες αιχμές κατά αρμόδιου Υπουργείου Μεταστευτικής Πολιτικής αναφορικά με το σχεδιασμό ενόψει του επικείμενου χειμώνα.


«Είχαμε ζητήσει συνάντηση με σύμβουλο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και τελικά συναντηθήκαμε με έναν κύριο που δεν μπορούσε να μας απαντήσει για τα σχέδια της κυβέρνησης για τον χειμώνα και από την Ύπατη Αρμοστεία μας είπαν ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για αυτό», είπε η Εύα Κοσσέ.

Από την πλευρά της η ερευνήτρια Εύα Κοσσέ, υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση της Ελλάδας από την Ε.Ε. στο προσφυγικό δεν είναι δίκαιη, σχολιάζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι νίπτουν τας χείρας τους και δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτούς τους ανθρώπους».

 

 

thetoc.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις