Δικαίωση για τρανς γυναίκα πρόσφυγα στη Μυτιλήνη - Αλλάζει το φύλο στα επίσημα στοιχεία της
Η HIAS Hellas, μη κυβερνητική οργάνωση με σκοπό την παροχή νομικής υποστήριξης και εκπροσώπησης σε πρόσφυγες και πρόσωπα αιτούντα διεθνούς προστασίας, και το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των τρανς προσώπων, μας κάνει γνωστή την απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης σχετική με τη μεταβολή κυρίου ονόματος, καταχώρισης φύλου αλλά και διασταλτικής ερμηνείας προσαρμογής επωνύμου τρανς γυναίκας πρόσφυγος.
Συγκεκριμένα, το ειρηνοδικείο Μυτιλήνης με την απόφαση 136/2018, η οποία κατέστη τελεσίδικη σήμερα Τρίτη 19.2.2019, προχώρησε σε μεταβολή του καταχωρισμένου φύλου τρανς γυναίκας και του κυρίου ονόματος, αναγνωρισμένης πρόσφυγος από το ΠΓΑ Μυτιλήνης (βεβαιώνοντας έτσι και τη νομολογία του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης 444E/2018).
Περαιτέρω, όμως, το δικαστήριο, εφαρμόζοντας ορθά τη διαδικασία του αρ. 4 παρ. 1 του νόμου, βεβαίωσε, με σκοπό τη διόρθωση το κύριο όνομα και το φύλο και επιπλέον προσάρμοσε με διασταλτικό τρόπο σχετικά το επώνυμο στα έγγραφα ΑΔΕΤ της Υπηρεσίας Ασύλου και Διαβατηρίου (Ταξιδιωτικού Εγγράφου) της Ελληνικής Αστυνομίας.
Αντιγράφουμε το σχετικό απόσπασμα της απόφασης:
[…] «Από όλα τα ανωτέρω συνάγεται ότι το γυναικείο φύλο, το όνομα Χ, και το επώνυμο Υ αποτελούν γι’ αυτόν τα απαραίτητα και μόνιμα χαρακτηριστικά στοιχεία της προσωπικότητάς του με τα οποία τον αναγνωρίζουν στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. Η υφιστάμενη αναντιστοιχία ανάμεσα στην εμφάνιση του αιτούντος και στην επίσημη ταυτοποίησή του και στα έγγραφά του δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην καθημερινή ζωή του και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή σύγχυση στις συναλλαγές του. Συνεπώς είναι προφανής η ανάγκη να γίνει δεκτή η κρινόμενη αίτηση υφισταμένου έννομου συμφέροντος και πρέπει η νέα κατάσταση, αναφορικά με το φύλο, και το ονοματεπώνυμό του, να απεικονίζεται στα έγγραφά του». […]
Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται πλήρης αντιστοιχία ανάμεσα στην ταυτότητα φύλου της πρόσφυγος και στην επίσημη ταυτοποίησή της στα έγγραφα και αποφεύγεται σύγχυση στις καθημερινές συναλλαγές της. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία του άρ. 4 παρ. 1 του ν. 4487/2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, αφορά και στα τρία αυτά βασικά στοιχεία της εξατομίκευσης του φυσικού προσώπου, χωρίς καμία παρέκκλιση αναφορικά με την ιδιότητα του τρανς προσώπου (Έλληνας πολίτης ή αλλοδαπός): τη μεταβολή του καταχωρισμένου φύλου, του κυρίου ονόματος και τη προσαρμογή του επωνύμου.
Αντίθετα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το Ειρηνοδικείο Αθηνών σε άλλη σχετική υπόθεση που εξέτασε, παρ’ ότι μετέβαλε την καταχώριση του φύλου και του κυρίου ονόματος ημεδαπής τρανς γυναίκας, δεν έπραξε το ίδιο και στο αίτημα του τρανς προσώπου για το επώνυμο. Τούτο αποτελεί άνιση μεταχείριση και διάκριση που πρέπει να λάβει υπόψην του ο νομοθέτης σε ενδεχόμενη μελλοντική τροποποίηση του Ν. 4491/2017 σχετικά με τη δυνατότητα μεταβολής και του επωνύμου των τρανς προσώπων, καθώς για κάποια τρανς πρόσωπα είναι ζωτικής σημασίας η αποσύνδεση με ότι τους συνέδεε με την πρότερη ζωή τους ώστε τόσο το φύλο όσο και το ονοματεπώνυμο –ως ενότητα– να προσαρμόζονται πραγματικά με την ταυτότητα φύλου τους.
Την υπόθεση υποστήριξε η ΜΚΟ ΗΙΑS Ελλάδος με τη διαρκή υποστήριξη του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.