1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS – "Ενημέρωση, Προφύλαξη, Εξέταση"
Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS - 1 Δεκεμβρίου 2010 Μήνυμα Μπαν Κι-Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ
«To 2011 η επιδημία του AIDS θα κλείσει 30 χρόνια ζωής. Η επέτειος αυτή αποτελεί την ευκαιρία να σκεφτούμε αλλά και να ανανεώσουμε την αποφασιστικότητά μας. Σε αυτές τις τρεις δεκαετίες, το AIDS έχει προξενήσει ανείπωτη δυστυχία και θάνατο. Ωστόσο, μια άλλη ιστορία εκτυλίχτηκε αυτά τα χρόνια. Η ιστορία της παγκόσμιας κοινότητας που ενώνεται με πάθος για να αναλάβει δράση και να σώσει ζωές. Οι προσπάθειες αυτές κάνουν την πραγματική διαφορά σε όλο τον κόσμο. Λιγότεροι άνθρωποι μολύνονται με τον ιό HIV. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αποκτήσει πρόσβαση στη θεραπεία του HIV. Περισσότερες γυναίκες μπορούν πλέον να μη μολύνουν τα μωρά τους με τον ιό HIV. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τους φορείς του HIV έχουν αρθεί σε πολλές χώρες, καθώς ο στιγματισμός, αν και αργά, υποχωρεί μπροστά στη συμπόνια και την αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με τη δέσμευση και την αλληλεγγύη το κίνημα αυτό βοηθά τον κόσμο να ξεπεράσει την επιδημία του AIDS. Έχουμε πετύχει επιτέλους το πρώτο μέρος του Αναπτυξιακού Στόχου της Χιλιετίας 6, με την ανάσχεση και την αρχή της αναστροφής της διάδοσης του HIV. Πρέπει να συνεχίζουμε να χαράζουμε μια νέα και τολμηρή πορεία προς τα εμπρός. Ο κοινός μας στόχος είναι ξεκάθαρος: καθολική πρόσβαση στην πρόληψη του HIV, στη θεραπεία, στη φροντίδα και στην υποστήριξη. Πρέπει επίσης να εργαστούμε για να κάνουμε βιώσιμη την αντιμετώπιση του AIDS. Τρεις δεκαετίες μέσα σε αυτή την κρίση, ας θέσουμε ως στόχο μας την επίτευξη των «τριών μηδέν» - μηδέν νέες μολύνσεις HIV, μηδέν διακρίσεις και μηδέν θανάτους που σχετίζονται με το AIDS. Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ας υποσχεθούμε να εργαστούμε μαζί για την υλοποίηση αυτού του οράματος.»
__________________________________________
«Η πραγματικότητα για την HIV/AIDS λοίμωξη στην Ελλάδα, όπως αυτή απεικονίζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν δικαιολογεί τον εφησυχασμό» αναφέρει χαρακτηριστικά το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τονίζοντας ότι ο αριθμός των νέων ΗΙV διαγνώσεων είναι υψηλός και αφορά κυρίως νέους ανθρώπους. Στην ύφεση της επιδημίας του AIDS στους νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών σχεδόν στις μισές από τις 25 χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, κυρίως στην υποσαχάρεια Αφρική, έχει οδηγήσει η αυξημένη χρήση του προφυλακτικού, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ κατά του AIDS.
Ειδικά, για τους νέους στην Αφρική αποτελεί πλέον συνειδητή επιλογή το ασφαλέστερο σεξ με λιγότερους ερωτικούς συντρόφους.
Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, οι χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής «πέτυχαν ή ετοιμάζονται να πετύχουν τον διεθνή στόχο της μείωσης κατά 25% της συχνότητας εμφάνισης του ιού στους νέους».
Σχεδόν πέντε εκατομμύρια νέοι, ηλικίας 15 έως 24 ετών, ζουν με το AIDS. Συνολικά 900.000 νέοι μολύνθηκαν το 2008, εκ των οποίων το 66% είναι γυναίκες, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.
Ανοδική πορεία καταγράφουν τα κρούσματα τους AIDS στη χώρα μας, ιδιαίτερα μετά τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε στα μέσα της τελευταίας δεκαετίας. Έχει υπολογισθεί ότι στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα 10.450 καταγεγραμμένοι φορείς και 5.100 υπό θεραπεία.
Φέτος, ύστερα από πολλά χρόνια γεννήθηκαν δύο παιδιά από οροθετικές μητέρες οι οποίες γνώριζαν ότι είναι φορείς του ιού και οι επιστήμονες επισήμαναν την ανάγκη του προγεννητικού ελέγχου.
Όσον αφορά στην πορεία της επιδημίας, υπογράμμισαν ότι ο πληθυσμός πλέον δεν φοβάται τον ιό όπως παλαιότερα, και πρόσθεσαν ότι όλο και πιο αργά προσέρχονται φορείς της νόσου για να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις. Υπογράμμισαν δε, ότι όσο πιο έγκαιρα διαγνωστεί ο ιός τόσο καλύτερα για τους ασθενείς καθώς θα πρέπει τους παρέχεται θεραπεία πριν αρχίζει να καταρρέει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Οι επιστήμονες ποντάρουν στα νέα φάρμακα ιό του ΑIDS δεν αναμένεται να έρθει άμεσα από ένα νέο εμβόλιο αλλά από νέα φάρμακα ή συνδυασμούς τους τα οποία θα χορηγούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα καταφέρνουν να «υπνώνουν» τον ιό HIV. Ενόψει του 22ου Πανελλήνιου συνεδρίου για το AIDS που αρχίζει την Παρασκευή στην Αθήνα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πρόληψη είναι σημαντική ιδίως στις μέρες μας καθώς μπορεί να συμβάλλει και στην οικονομία που επιχειρείται να γίνει στα συστήματα υγείας.
Από την πλευρά τους οι δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις «PRAXIS» και «Κέντρο Ζωής» παρουσιάζουν από σήμερα και μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου σε όλη την Ελλάδα, εκδηλώσεις και δρώμενα ευαισθητοποίησης, πληροφόρησης και εκπαίδευσης τόσο για τους Έλληνες, όσο και για τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας. «Θα είναι μια παρέμβαση που θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του 2011 και όχι μόνο για την 1η Δεκεμβρίου, την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS», τόνισε ο πρόεδρος της PRAXIS Τ.Αντύπας, ο οποίος εξήγησε ότι η καμπάνια επικεντρώνεται στη χρήση προφυλακτικού και στην τακτική εξέταση για τον ιό.
Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, από τα 15,9 εκατομμύρια που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών, πάσχουν από AIDS, όπως αναφέρει η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι οροθετικοί τοξικομανείς είναι ιδιαίτερα πολυάριθμοι σε πέντε χώρες: Κίνα, Μαλαισία, Ρωσία, Ουκρανία και Βιετνάμ, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS.
Σύμφωνα, πάντα, με την έκθεση, ένας καθοριστικός παράγοντας για να εμποδιστεί η μετάδοση του ιού στους τοξικομανείς είναι η παροχή ενός «ασφαλούς μέρους» για να κάνουν χρήση, όπως οι αίθουσες που υπάρχουν στην Ελβετία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Νορβηγία, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργου.
Για ποιό λόγο δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο κατά του HIV;Δεν υπάρχει ιός που να έχει ερευνηθεί τόσο πολύ όσο ο ιός του AIDS. Από τον εντοπισμό του το 1982 μέχρι σήμερα όμως οι επιστήμονες δεν έχουν βρει το κατάλληλο εμβόλιο. Οι προσπάθειες ωστόσο συνεχίζονται, διότι οι ερευνητές γνωρίζουν καλά ότι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο θα περιόριζε σημαντικά την εξάπλωση του ιού. Μέχρι σήμερα πάντως τα αποτελέσματα των ερευνών είναι πενιχρά. Ένας λόγος είναι ότι δεν υπάρχει ένας ιός, αλλά πολλοί διαφορετικοί ιοί, εξηγεί ο ερευνητής και καθηγητής Γκερντ Φέτκενχοϊερ από την Πανεπιστημιακή Κλινική της Κολωνίας: «Ο ιός του AIDS μεταλλάσσεται συνεχώς, μεταξύ άλλων αλλάζει και η δομή των γονιδίων με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να δυσκολεύεται να αμυνθεί».
Υπάρχουν οργανισμοί που αντιστέκονται
Είναι εύλογο το ερώτημα ποιες ιδιότητες θα πρέπει να έχει ένα εμβόλιο για να προστατεύει αποτελεσματικό από τον ιό του AIDS. Το ερώτημα αυτό θέτει και ο Αμερικανός καθηγητής Μπρους Γουόκερ από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Εξετάζει φορείς του HIV, των οποίων ο οργανισμός διαθέτει τη σπάνια ικανότητα αντίστασης κατά του ιού και κατά συνέπεια ανακόπτει την εξάπλωσή του. Στο DΝΑ των ανθρώπων αυτών ο Αμερικανός επιστήμονας ανακάλυψε παραλλαγές γονιδίων, που δεν εντοπίζονται σε άλλους φορείς: «Η πρόκληση για μας είναι να φθάσουμε στο σημείο να κατανοήσουμε τον μηχανισμό του ιού και να βρούμε τρόπους ελέγχου», λέει ο Μπρους Γουόκερ.
Δεν υπάρχει απόλυτη προστασία
Όμως ο δρόμος μέχρι εκεί είναι ακόμα μακρύς. Μια 100% προστασία από τη μόλυνση με τον ιό δεν θα υπάρξει ενδεχομένως ποτέ. Κατά την άποψη του Γερμανού ερευνητή Γκερντ Φέτκενχοϊερ το όποιο εμβόλιο θα λειτουργεί μόνο σε συνδυασμό με τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται ήδη σήμερα, όπως είναι για παράδειγμα η χρήση προφυλακτικού, καθώς και η φαρμακευτική αγωγή. Όπως δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία οι φορείς, οι οποίοι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, μεταδίδουν τον ιό σε μικρότερο βαθμό.
Αγνοούν ότι είναι φορείς
Ένα σημαντικό πρόβλημα στη μάχη κατά του AIDS είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή Γιενς Λούντγκρεν από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ότι ακόμα και στην Ευρώπη ένας στους δύο φορείς δεν γνωρίζει καν ότι είναι φορέας: «Αν δεν κάνεις τεστ για το AIDS μολύνεις άλλους δίχως να το θέλεις, δίχως να το γνωρίζεις Δεν ξέρεις πόσο μεγάλο ρίσκο είσαι για τον ερωτικό σου σύντροφο. Την ίδια στιγμή όμως είσαι επικίνδυνος και για την κοινωνία».
Martin Winkelheide / Στέφανος ΓεωργακόπουλοςAIDS: Τα στάδια της νόσου...
Τα στάδια της νόσου είναι τα παρακάτω:1.Φάση συμπτωματικής λοίμωξης2.Φάση ανοσοκαταστολής3.Πρωτογενής λοίμωξη4.Φάση ασυμπτωματικής λοίμωξηςΠρωτογενής λοίμωξηΠρόκειται για το αρχικό στάδιο της νόσου που ακολουθεί τη μόλυνση από HIV και χαρακτηρίζεται από μη ειδικά κλινικά σημεία και εργαστηριακά ευρήματα ιογενούς λοίμωξης. Το στάδιο αυτό διαρκεί συνήθως 1-2 εβδομάδες. Επίσης, τις πρώτες 23 περίπου μέρες της μολυνσης ο ασθενής δεν αναπτύσσει αντισώματα κατά του ιού, και για αυτό το λόγο η περίοδος αυτή καλείται και "σιωπηλό παράθυρο" και είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος από την άποψη ότι ο φορέας μπορεί να μολύνει άλλους εν αγνοία του, ακόμα και αν έχει κάνει μια τυπική εξέταση αίματος.
Φάση ασυμπτωματικής λοίμωξης Στο στάδιο αυτό ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός, είναι δυνατόν όμως να εμφανίζει κάποιες διαταραχές σε εργαστηριακές εξετάσεις. Παρόλο που ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδίδει τον ιό.
Φάση συμπτωματικής λοίμωξης Στο στάδιο αυτό ξεκινούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου που είναι αποτέλεσμα μείωσης της κυτταρικής ανοσίας, όπως στοματική καντιτίαση, τριχωτή λευκοπλακία γλώσσας, υποτροπιάζον απλός έρπης και έρπης γεννητικών οργάνων, καθώς και εκτεταμένος έρπης ζωστήρας. Μπορεί να συνυπάρχει επίσης κεφαλαλγία, πυρετός, διάρροια, απώλεια βάρους, νυχτερινοί ιδρώτες και κυρίως λεμφαδενοπάθεια.
Φάση ανοσοκαταστολής
Η καταστροφή του ανοσοποιητικού συστήματος από τη δράση του ιού σε προχωρημένα στάδια κάνει το άτομο ευάλωτο σε ιούς, μύκητες, βακτήρια και παράσιτα που υπό άλλες συνθήκες δε θα προσέβαλαν τον άνθρωπο ή θα προκαλούσαν πολύ ήπιας μορφής νόσο (ευκαιριακές λοιμώξεις). Επίσης η έλλειψη επιτήρησης του οργανισμού από το ανοσοποιητικό του σύστημα για νεοπλασίες κάνει συχνή την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου, όπως το σάρκωμα Kaposi το λέμφωμα, τον καρκίνο του στοματοφάρυγγος, του πρωκτού και του τραχήλου της μήτρας.
Σύνδεσμοι:http://www.hivaids.gr/homepage.phphttp://www.hiv.gr/