Αστυνομικό Ρεπορτάζ

05/06/2015 - 14:01

Φωτιά στην Αμαλή - Απολογισμός

Α

πό 12 το πρωί είναι σε πλήρη εξέλιξη μεγάλη φωτιά στην Αμαλή,  περιοχή Προφήτη Ηλία στο Καγιάνι Μυτιλήνης.

Στο τόπο της φωτιάς  βρίσκεται ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής και εθελοντές. Ορατός είναι ο κίνδυνος η φωτιά να περάσει στο δάσος της Αμαλής. Μέχρι στιγμής η φωτιά καίει ελαιόδεντρα και θάμνους. Προς το παρόν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν τη φωτιά.


up date ώρα 15:00 δύο πυροσβεστικά αεροπλάνο τύπου  Canadair επιχειρούν στην περιοχή. Η φωτιά έχει κατεύθυνση προς τα Λουτρά και ευτυχώς όχι προς το δάσος της Αμαλή.  Αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η φωτιά ξεκίνησε από γεωργικές εργασίες σε ελαιόκτημα γνωστού παράγοντα της τοπικής αυτοδιοίκησης.  Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν καθώς στο συγκεκριμένο περιφραγμένο ελαιόκτημα δεν υπήρχε εργατικό προσωπικό που να εκτελεί γεωργικές εργασίες. Στο κτήμα υπάρχουν και αχλαδιές και υπάρχει και το ενδεχόμενο η φωτιά να προκλήθηκε από αμέλεια από άγνωστο άτομο που μπήκε παράνομα στην περιφραγμένη περιοχή.  Αξίζει να τονιστεί ότι από το ίδιο σημείο ξεκίνησε φωτιά και το 1998 με αποτέλεσμα να καούν αρκετά ελαιόδεντρα (και ελαιόδιχτα) του παράγοντα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής ελπίζουμε να δώσει απαντήσεις καθώς το 1998 η φωτιά έχει καταγραφεί στο ιστορικό ως  «φωτιά από άγνωστη αιτία»

ώρα 16:00 υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά. Επί τόπου  παραμένουν 15 οχήματα με 35 πυροσβέστες, 18 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Τα  δύο εναέρια μέσα αποχώρησαν προς τη βάση τους στη Θεσσαλονίκη.


ώρα 20:00 υπό πλήρη έλεγχο είναι η φωτιά στην Αμαλή. Εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής αναφέρουν ότι κάηκαν 80 στρέμματα πευκοδάσους και 100 περίπου ελαιόδεντρα.  Στην περιοχή θα παραμείνουν όλο το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς υπάρχει φόβος αναζωπύρωσης εξαιτίας των ανέμων. Σημαντική ήταν η βοήθεια από το Κλιμάκιο Καταδρομέων και από τους εθελοντές.

 


up date 06/06/2015 Απολογισμός από την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Προφήτης Ηλίας στους Ταξιάρχες Λέσβου σε αγροτοδασική έκταση απο άγνωστη μέχρι στιγμής αίτια. 
 
Από την πυρκαγιά κάηκαν είκοσι (20) στρέμματα αγροτικής και ογδόντα (80) στρέμματα δασικής έκτασης.  ώρα έναρξης του συμβάντος 12:05 της 05-06-2015  και ωρα  έλεγχου 20:00 της ιδιας ημέρας.
 
Στο συμβάν έλαβαν μέρος δεκαεπτά (17) οχήματα  με σαραντα (40) υπάλληλους της Π.Υ. Μυτιλήνης και κλιμακίων δικαιοδοσίας της, πεζοπόρο τμημα δεκαοκτώ (18) ατομων δυο (2) canadair cl 415, εθελοντές πυροσβέστες, έφεδροι καταδρομείς, λέσχη 4x4, ραδιοερασιτεχνες λεσβου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Λέσβου. 
 
Στον τόπο του συμβάντος παραμένουν δυναμεις της πυροσβεστικης για φύλαξη και τυχόν αναζοπυρωσεις. 
Ενεργείται προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς απο το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα.

Δείτε βίντεο

Μοιράσου το άρθρο!